Hyppää sisältöön

Venäjä ärähtää Ruotsin armeijan komentajalle – syytti Venäjää Ruotsin turvallisuuden heikentymisestä

Venäjän ulkoministeriö kirjoittaa tiedotteessa, että on tarkoitushakuista väittää, että Venäjä kantaisi päävastuun Ruotsin lähialueen turvallisuuspoliittisen tilanteen huononemisesta.

Micael Bydén
Ruotsin puolustusvoimien uusi komentaja Micael Bydén. Kuva: Henrik Montgomery / Lehtikuva
Paula Tapiola

Venäjän ulkoministeriö arvostelee Ruotsin puolustusvoimien komentajaa Micael Bydéniä, koska tämä on arvioinut Ruotsin turvallisuuspoliittisen tilanteen huonontuneen Venäjän toiminnan vuoksi. Asiasta kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).

Bydén sanoi sunnuntain lehdessä (siirryt toiseen palveluun) että turvallisuustilanne Ruotsin lähialueilla on muuttunut ja huonontunut.

Bydénin mukaan käännekohta sijoittuu kevääseen 2014, kun Venäjä valtasi Krimin niemimaan. Sen jälkeen turvallisuuspoliittinen tilanne on kehittynyt väärään suuntaan, ja siitä on tullut arvaamattomampi.

– Maailman kehitys ja ensisijassa Venäjän kehitys ohjaa meitä. Venäjän toimet Krimillä ovat kansainvälisen oikeuden ja lain vastaisia. Lisäksi Ukrainassa tehdään päivittäin sotatoimia, vaikka siitä tuskin puhutaan. Venäjä ei myöskään ole vetäytynyt Syyriasta tai vähentänyt valmiusharjoituksiaan, sanoi Bydén DN:ssä.

Venäjän ulkoministeriö kirjoittaa tiedotteessa, että on tarkoitushakuista väittää, että Venäjä kantaisi päävastuun Ruotsin lähialueen turvallisuuspoliittisen tilanteen huononemisesta.

Venäjän mukaan sen on pakko tehdä valmiusharjoituksia sotilasliitto Naton sotilaallisen aktiviteetin vuoksi. Venäjä toivoo vuoropuhelua Ruotsin kanssa.

– Tukholma torjuu merkityksellisen vuoropuhelun ja keskustelun. Se esittää mieluummin perusteettomia syytöksiä ja johdattaa omaa kansaansa harhaan, tiedotteessa väitetään.

Suosittelemme sinulle