Hyppää sisältöön

Suomalaiset huolissaan alhaisesta syntyvyydestä

Syntyvyys Suomessa on laskenut jo viidettä vuotta peräkkäin.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Maarit Aulasmaa

Enemmistö suomalaisista on huolestunut laskussa olevasta syntyvyydestä. Ylen Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 70 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että syntyvyys Suomessa pitäisi saada nousemaan.

Erityisen huolissaan alhaisesta syntyvyydestä ovat yli 50-vuotiaat suomalaiset. Tähän voi olla syynä huoli siitä, ketkä tulevaisuudessa maksavat heidän eläkkeensä, jos syntyvyys jatkaa laskuaan.

Sen sijaan alle 25-vuotiasta vain puolet, on sitä mieltä, että Suomessa pitäisi syntyä nykyistä enemmän lapsia. Tämä ei ennusta hyvää syntyvyyden kääntymisestä nousuun.

Etenkään, kun hedelmällisessä iässä olevista alle 25-vuotiaista naisista vain vajaa puolet, 43 prosenttia ajattelee, että syntyvyys pitäisi saada kohoamaan. 25-34 -vuotiaista naisista jo lähes kaksi kolmasosaa, 63 prosenttia on sillä kannalla, että Suomeen pitäisi syntyä enemmän lapsia.

Ensimmäisen lapsen saaminen lykkääntyy

Suuri syy syntyvyyden laskuun on se, että suomalaiset lykkäävät ensimmäisen lapsen saamista.

- Moni toivottu lapsi ei tällä hetkellä synny. Esikoisen hankintaa siirretään, ja sitten pohditaan, että onko varaa hankkia sitä kolmatta tai neljättä lasta, Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch kertoo.

Tästä seuraa, että myös suurperheitä on entistä vähemmän.

Työelämän joustot paras keino lisätä lapsilukua

Moni suomalaisperhe ei saa toivomaansa määrää lapsia, koska vanhemmat pelkäävät työn ja perheen yhteensovittamista.

– Työnantajien suhtautumisella on konkreettisesti suuri merkitys ja työpaikoilla perheystävällisyyttä pitäisi parantaa, Väestöliiton Rotkirch sanoo. 

– Se, mikä on viime vuosien aikana noussut erittäin selvästi esille on työaikojen jousto eli mahdollisuus tehdä osa-aikatyötä ja etätyötä.

Ylen kyselyssäkin vastaajat pitivät tätä parhaimpana keinona nostaa syntyvyyttä Ei haluta ensimmäiseksi lisää rahaa vaan sitä, että olisi mahdollisuus joustoihin elämänvaiheessa, kun on pikkulapsia.

Taloudelliset tuet asumiseen ja päivähoitoon tulivat vasta työelämän joustojen jälkeen.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Taloustutkimuksen kyselyyn vastasi reilut tuhat suomalaista.

Kyselyä varten käytiin taustakeskusteluja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorin Heikki Hiilamon, Väestöliiton tutkijan Anneli Miettisen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksenerikoistutkijan Johanna Närvin kanssa.

Lisää tästä aiheesta puhutaan tänään kello 21.30 Yle TV2:lla. A2 Lisääntymis-ilta etsii ratkaisuja syntyvyyden laskuun ja sen tuottamiin ongelmiin.

Suosittelemme sinulle