Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Blatterin ja kahden muun Fifa-johtajan palkat lahjustutkintaan

Fifan eettinen komitea on avannut uuden tutkinnan. Fifan entisiä johtajia tutkitaan lahjus- ja korruptiorikkeistä.

Sepp Blatter.
Fifan entinen johtaja Sepp Blatter saapui oikeudenistuntoon Lausannessa, Sveitsissä 25. elokuuta. Kuva: Valentin Flauraud / EPA
Sampo Vaarakallio
Avaa Yle-sovelluksessa

Fifan entisen johtajan Sepp Blatterin ja kahden muun Fifa-johtajan toimien tutkinta on laajentunut. Nyt Blatteria, Fifan entistä pääsihteeriä Jerome Valckea ja Fifan entistä rahoitusjohtajaa Markus Kattneria tutkitaan mahdollisesta lahjonnasta ja korruptiosta.

Uudet Fifa-tutkinnat koskevat johtajakolmikon saamia palkkoja ja palkanlisiä. Fifan selvitysten mukaan Blatter, Valcke ja Kattner saivat viiden vuoden aikana yhteensä yli 70 miljoonan euron palkat ja palkanlisät.

Fifan selvitysten mukaan poikkeuksellisen suurten palkkojen ja palkkioiden hyväksynnässä on ollut mukana muita Fifan johtajia.

Hulppeita bonuksia

Kolmikon arvioidaan myös käyttäneen asemaansa väärin sekä tarjonneen ja ottaneen vastaan lahjoja ja muita etuisuuksia. Eettinen komitea on havainnut Blatterin, Valcken ja Kattnerin toimissa myös eturistiriitoja.

Fifan entinen puheenjohtaja Sepp Blatter sai muun muassa noin kymmenen miljoonaa euroa bonusta Brasialian MM-kisojen onnistumisesta vuonna 2014. Häntä odotti myös saman suuruinen lisäpalkkio 2015-2019 puheenjohtajakauden päättyessä.

Myös Jerome Valcke sai Brasilian kisoista lähes saman suuruisen lisäansion ja tulevista Venäjän kisoista myös lähes kymmenen miljoonan euron lisätienestit.

Markus Kattnerin muhkeat lisätienestit olisivat tulleet erorahan ja erilaisten lisäkorvausten kautta. Kattnerin sopimusta pidennettiin vain muutama päivä sen jälkeen kun Fifan johtajia pidätettiin ratsiassa Zürichissä toukokuussa 2015.

Toimitsijakiellot päällä entuudestaan

80-vuotias Sepp Blatter on parhaillaan kuuden vuoden toimintakiellossa. Hän sai rangaistuksen kahden miljoonan euron epämääräisistä maksuista Uefan entiselle puheenjohtajalle Michel Platinille.

Jerome Valcke on puolestaan kymmenen vuoden toimintakiellossa talousepäselvyyksistä ja todisteiden tuhoamisesta. 

Fifan eettinen komitea antoi tänään puolestaan Fifan entiselle varapuheenjohtajalle Jeffrey Webbille elinikäisen toimintakiellon jalkapallon parissa. Webb on tunnustanut syyllisyytensä lahjusten ottamiseen. Eettinen komitea ryyditti päätöstä miljoonan Sveitsin frangin sakoilla.

Suosittelemme