Hyppää sisältöön

Kokeilu: Halvempaa aurinkosähköä taloyhtiöille – verottaja esteenä?

Taloyhtiöt saavat isoista aurinkovoimaloistaan huomattavasti enemmän säästöä kuin nyt, mikäli Oulussa toteutettu kokeilu täyttää lain vaatimukset.

Rivitaloyhtiön paneelit tuottavat sähköä paitsi kiinteistön yhteiseen käyttöön, myös asukkaille. Kuva: Kati Leinonen
Petteri Juuti

Oulun Energia on aloittanut rivitaloyhtiön kanssa kokeilun, joka onnistuessaan tekisi aurinkopaneelien asentamisen rivi- ja kerrostaloihin huomattavasti nykyistä kannattavammaksi.

Tähän asti rivi- ja kerrostaloyhtiöiden aurinkosähköä on voitu käyttää helposti vain kiinteistön yhteisessä kulutuksessa, esimerkiksi porras- ja pihavaloissa, hisseissä ja koneellisessa ilmastoinnissa. Oulun kokeilussa aurinkopaneelien sähkö saadaan myös asuntojen käyttöön.

– Se olisi ihan täysin käänteentekevä, arvioi aurinkosähköjärjestelmien kannattavuutta Aalto-yliopistossa laskeva projektinvetäjä Karoliina Auvinen.

Enemmän kulutusta - suurempi aurinkojärjestelmä

Aurinkopaneelien asentamisen kannattavuuslaskelmissa on yksi nyrkkisääntö ylitse muiden: asenna paneeleita vain sen verran, että saat itse käytettyä kaiken sähkön joka hetki. Itse käytetystä aurinkosähköstä kun saa taloudellista hyötyä kolme kertaa enemmän kuin sen myynnistä verkkoon.

Taloyhtiöiden tapauksessa kaikki se aurinkopaneelien tuottama sähkö, mitä kiinteistön yhteiset lamput ja laitteet eivät ole kuluttaneet, on pitänyt myydä halvalla verkkoon. Samaan aikaan asukkaat ovat ostaneet sähköä omiin asuntoihinsa kolminkertaiseen hintaan.

Sähkön ohjaaminen myös asukkaiden käyttöön on periaatteessa mahdollista tälläkin hetkellä, mutta se edellyttää monimutkaista taloyhtiön sisäisen sähköverkon perustamista.

Tämä on ollut merkittävä tulppa aurinkosähkön yleistymiselle kerros- ja rivitaloissa.

Ilman asuntojen kulutusta 80 prosenttia aurinkosähköstä halvalla verkkoon

Oululaisessa rivitaloyhtiössä, jossa kokeilu nyt tehdään, kiinteistösähkön kulutus on erittäin vähäistä juuri silloin kun aurinkopaneeleista tulee sähköä. Ulkovalot ovat luonnollisesti pimeänä auringon valaistessa pihamaata, eikä rivitalossa ole lainkaan hissejä tai valaistuja käytäviä. Vain kaukolämpöä taloihin siirtävä pumppu kuluttaa hieman sähköä.

Ellei paneelien tuotantoa saataisi ohjattua asiakkaille, jopa 80 prosenttia sähköstä pitäisi myydä pois “halpana sähkönä”, arvioi Oulun Energian myyntijohtaja Seppo Tuomi. Toinen vaihtoehto olisi asentaa huomattavasti vähemmän paneeleja, jolloin suunnittelu- ja asennuskustannukset nousisivat reippaasti tuotetun sähkön määrään nähden.

Jos aurinkosähköä saadaan kiinteistön lisäksi myös asuntojen käyttöön, paneeleita voi asentaa jopa kymmenen kertaa enemmän, arvioi Aalto-yliopiston Auvinen karkeasti.

Vanhat korkeat kerrostalot, joissa on energiarohmut hissit ja sähköllä viilennettäviä kylmätiloja, eivät juuri uudesta mallista hyötyisi. Tällaisissa taloissa katolle mahtuvien paneelien sähköstä suurin osa menisi joka tapauksessa kiinteistön kulutukseen.

Aalto-yliopiston laskelmien perusteella uusissa kerrostaloissa hissitkin vievät niin vähän energiaa, että muutoksen merkitys olisi suuri.

Joka tapauksessa talon tuottama sähkö saataisiin koko talon käyttöön. Näin rivi- ja kerrostaloasukkaat asettuisivat samalle viivalle omakotitaloasukkaiden kanssa, joista moni on jo päättänyt asentaa aurinkopaneeleja katolleen.

Näin järjestelmä toimii asukkaan näkökulmasta

Nyt aloitetussa kokeilussa asukkaille jaetaan myös se osuus aurinkopaneelien sähköstä, joka ei mene kiinteistön yhteiskäyttöön. Mittarit mittaavat joka tunti, kuinka paljon sähköä on jäänyt asukkaiden käyttöön ja tämä määrä vähennetään asukkaiden kulutuksesta samassa suhteessa kuin he omistavat taloyhtiön osakkeita. Jos asunnossa asuu vuokralainen, vähennys tehdään tämän sähkölaskusta.

Järjestelmä on vielä siinä määrin joustava, että omalle asunnolle laskettua tuotantoa ei ole pakko kuluttaa täysimääräisesti joka tunti, kunhan kaikki aurinkosähkö tulee käytettyä jossainpäin taloyhtiötä.

Asukkaat voivat edelleen pitää omat sähkösopimuksensa parhaaksi katsomiensa energiayhtiöden kanssa ja verkkoyhtiö ilmoittaa energiayhtiöille kulutusluvut, joista on vähennetty aurinkopaneelien tuotanto.

Laillista toimintaa vai laitonta veronkiertoa?

Oulun Energian ilmoitus paitsi ilahduttaa, myös kummastuttaa Aalto-yliopiston Auvista. He ovat nimittäin suunnitelleet samanlaista kokeilua Helsinkiin ja Jyväskylään.

Aalto-yliopiston tutkijoiden keskustelut eri viranomaisten kanssa tällaisen toimintamallin laillisuudesta ovat tuottaneet laihoja tuloksia.

Auvinen on perehtynyt asiaan myös myös siksi, että hän on toiminut politiikkatyöryhmän puheenjohtajana Lähienergialiitossa, joka edistää hajautetun uusiutuvan energian tuotantoa. Liiton jäsenistössä on myös aurinkojärjestelmiä asentavia yrityksiä.

Meneekö oululaisten kokeilu siis heikoilla jäillä?

– Se pikkuisen menee, mutta toisaalta tämä on aivan loistavaa! Tämä pakottaa virkamiehet ja poliitikot käsittelemään tätä asiaa, sanoo Auvinen.

Laillisuusongelman ydin on siinä, miten aurinkopaneelien tuotanto siirretään asukkaille. Täysin puhdasoppisessa ratkaisussa aurinkosähköjärjestelmästä pitäisi mennä kaapelit jokaiseen asuntoon, jotta veroilta vältytään.

Oululaiskokeilussa sähköt kulkevat kiinteistön sähkömittarin kautta, mutta Oulun Energian mukaan asiaan on saatu verottajalta ennakkoratkaisu, jonka mukaan veroja ei tarvitse maksaa.

Aalto-yliopiston Auvinen kertoo, että heidän kokeiluissaan valtiovarainministeriö on määrännyt toisin. Sähkövero pitää maksaa, mutta kokeiluun osallistuvien asukkaiden sijaan se maksetaan pilottihankeen pussista.

Suosittelemme sinulle