Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Soini Ruotsin Nato-selvityksestä: Siinä näkyy hyvin, että jaamme saman turvallisuusympäristön

Ulkoministerin mielestä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydellä ei ole kohtalonyhteyttä, mutta iso muutos se olisi molemmille.

Timo Soini
Timo Soini Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Kimmo Henriksson
Avaa Yle-sovelluksessa

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mielestä Ruotsin hallituksen tilaama turvallisuusraportti muistuttaa hyvin siitä, että Ruotsin ratkaisuja seurataan tarkkaan myös Suomen puolella. Turvallisuusympäristö on yhteinen.

Kuten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Soinikaan ei pahoittele sitä, että Ruotsin raportti ei sido yhteen Ruotsin ja Suomen mahdollista Nato-jäsenyyttä, kuten Suomen hallituksen tilaama vastaava selvitys.

– Ylipäätään nyt, kun emme ole Natoon kumpikaan menossa, molemmat maat tulevat tekemään omat itsenäiset ratkaisunsa. Joko menevät tai jättävät menemättä. Siinä ei ole kohtalonyhteyttä. Sellainen asia siinä kuitenkin on, että tällainen olisi niin suuri muutos kummassa maassa, että sitä tilannetta joutuisi tarkastelemaan.

Soini kommentoi myös raportin näkemystä, jonka mukaan Ruotsin ja Suomen puolustusyhteistyön tiivistäminen sisältäisi Ruotsin kannalta etujen lisäksi myös riskejä.

– Me lähdemme siitä, että tällä tiivistämisellä on Suomen ja Ruotsin kannalta suuri paino ja se on luontevaa. En näe riskejä kovin merkittävinä Suomen kannalta. Pidän tärkeänä, että meillä on yhteistyötä harjoittelutoiminnassa. Voidaan tarkastella huoltovarmuusasioita, materiaaliasioita. Me olemme kuitenkin tällä maan kulmalla sotilasliittoon kuulumattomia maita ja muutenkin tiiviissä yhteistoiminnassa. Molemmat maat tekevät kuitenkin itsenäiset ratkaisunsa niin kuin itsenäiset maat tekevät.

Suosittelemme