Hyppää sisältöön

Pankkipomo: ”Erittäin hyvä, että veronmaksajat eivät maksa pankkiongelmia”

Pohjoismaiden suurin pankki Nordea sanoo olevansa paljon paremmassa kunnossa kuin ennen laajaa pankkikriisiä Euroopassa. Pankkien ongelmista vastaavat nyt etupäässä omistajat.

Casper von Koskull Kuva: Yle

Nordea on kasvattanut vakavaraisuuttaan kolminkertaiseksi verrattuna aikaan ennen pankkikriisiä. Pankkikonserni täyttää konsernijohtaja Casper von Koskullin mukaan hyvin Euroopan unionin vaatimukset pankkien vakavaraisuudesta. Von Koskullin mukaan Nordea kuuluu Euroopan vahvimpiin pankkeihin pääomilla mitattuna.

Unioini vaatii pankeilta muun muassa suurempia pääomia.

Von Koskull pitää hyvänä, että pankkien toimintaa valvotaan aikaisempaa tiukemmin.

– Kriisienhallinnan rakenne on sellainen, että ensin on omistajat ja sitten velkojat. Tänä päivänä ei mennä veronmaksajien ja valtion kukkarolle. Tämä on erittäin hyvä, konsernijohtaja von Koskull kiteyttää kiristyneen pankkivalvonnan TV1:n Ykkösaamussa.

Rahaogelmat jatkavat kummittelua Euroopassa

Euroopan pankkikriisin jälkeiset ongelmat eivät von Koskullin mukaan ole vielä ohi. Hän näkee, että Italiassa ja Saksassa on vielä liian monta pankkia, jotka ovat ongelmissa ja tehottomia.

– En puhu enää pankkikriisistä, pikemminkin kokonaishaaste on sama kuin Suomessa, alhainen kasvu.

Pankkijohtajan mukaan ongelmiin auttaa työllisyyden parantaminen ja parantuminen. Euroopan ongelmat liittyvät isoihin rakennemuutoksiin, työttömyyteen ja kasvun alhaisuuteen.

Myös pankkiala käy läpi isoa muutosta. Yksi syy siihen on muun muassa negatiivinen korkotaso, joka sinällään pakottaa tehostamaan toimintoja. Nordea ei ole kuitenkaan OP-konsernin tavoin laajentamassa toimintaansa terveydenhuoltoon.

– Ei ole suunnitelmissa, von Koskull kuittaa kysymyksen.

Suosittelemme sinulle