Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hyönteisten jalostaminen tarjoaa mahdollisuuksia uusille yrityksille – ”Ruokia ehkä terästetään hyönteisjauholla”

Lihansyönnin tai maidonjuonnin väheneminen ei välttämättä merkitse lihan- tai maidontuotannon vähentämistä Suomessa.

Ylen aamu-tv: Syökö ihmiskunta kestävästi
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Kasvisruokavalion yleistyminen on yksi tämän hetken maailmanlaajuisista ruokatrendeistä. Täydellisen kasvisruokavalion vaihtoehto on se, että lihansyöntiä ei lopeteta kokonaan, mutta lihaa ei syödä joka päivä. Tälle on keksitty oma terminsäkin: fleksaus.

– Joskus kun aikoinaan meillä puhuttiin siitä, että voiko olla kasvispäivä, niin yksi tulevaisuuden vaihtoehto voisikin olla se, että on yksi lihapäivä viikossa, sanoo professori Johanna Mäkelä Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Mäkelän mielestä on kiinnostava seurata, mitkä proteiininlähteet tulevaisuudessa korvaavat lihaa suomalaisten lautasilla.

– Suomessa keskustellaan jo hyönteisproteiinista, ja se on yksi vaihtoehto, Mäkelä sanoo.

Mäkelän mukaan tämä ei välttämättä tarkoita kokonaisten hyönteisten syömistä, vaan tulevaisuudessa ruokia ehkä terästetään hyönteisjauholla. Tämä voi tarjota mahdollisuuksia uusille yrityksille.

Kestävää lihantuotantoa vientiin

Luonnonvarakeskuksen professori Sirpa Kurppa sanoo, että tällä hetkellä Suomessa syödään terveyden kannalta runsaasti lihaa.

Kurpan mielestä lihansyönnin tai maidonjuonnin vähentäminen ei tarkoita sitä, että niiden tuotantoa pitäisi vähentää Suomessa.

– Meillä Suomessa nautapohjaisten tuotteiden tuotanto on suhteellisesti globaalilla tasolla kestävää. Koska niiden tuotteiden kysyntä kasvaa maailmassa koko ajan, meidän on globaalin vastuun kannalta järkevä kehittää ja jatkaa tuotantoa, Kurppa sanoo.

Suosittelemme