Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hiljainen mielenosoitus Kiasmassa lauantaina – "Halusimme muistuttaa miten Grind-video loukkaa"

Neljä saamelaisnuorta asteli lauantaina Kiasmaan nurinpäin käännetyillä saamenpuvuille katsomaan Grind-videota. Nurinpäin käännetty saamenpuku on vanha saamelaisten tapa ilmoittaa vastalause.

Flash mob Kiasmas
Kuva: Helga West / Yle
Susanna Guttorm,
Helga West
Avaa Yle-sovelluksessa

Väsynyt, pettynyt, alistunut, masentunut. Tällaisia tunteenilmauksia kokivat saamelaisnuoret lauantaina Nykytaiteenmuseo Kiasmassa, Helsingissä, lauantaina.

Saamelaisnuoret olivat kokoontuneet nurinpäin käännetyillä saamenpuvuilla katsomaan Jenni Hiltusen Grind-taidevideota, joka on aiheuttanut keskustelua viime keväänä. Nurinpäin käännetty saamenpuku on vanha saamelaisten tapa ilmoittaa vastalause.

Flash mob Kiasmas
Kuva: Helga West / Yle

Nuoret istuivat lattialla ja kirjoittivat paperille tunteistaan videota katsellessaan. Kaikilla museokävijöillä oli mahdollisuus nähdä ne, ja myös kirjoittaa omia tuntemuksiaan.

Flash mob Kiasmas
Kuva: Helga West / Yle

Grind-video on neljä minuuttia kestävä taidevideo, jossa naiset twerkkaavat ja tanssivat miesten feikkisaamenpuvuilla.

Performanssi-mielenosoitus on paras tapa saada huomiota

Suomen saamelaisnuorten yhdistyksen sihteeri ja saamelaisaktivisti Petra Laiti on yksi heistä, joka on loukkaantunut videon sisällöstä, vaikka videon tekijä Hiltunen onkin sanonut, ettei siinä ole kyse saamelaisuudesta. 

Petra Laiti
Petra Laiti Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Laiti ei kuitenkaan ole Hiltusen kanssa samaa mieltä. Petra Laitin mielestä kukaan ei saa määrätä, miten video pitäisi tulkita, ei Hiltusen eikä Kiasmankaan.

– Olemme kirjoittaneet Kiasmaan palautteen videosta, mutta siitä ei ole ollut mitään apua. Päätimme sitten, että tällainen spontaani ja rauhallinen flash mob -mielenosoitus on ainoa tapa muistuttaa Kiasmaa siitä, että Grind-video loukkaa meitä, kertoo Laiti.

Kiasman työntekijät eivät ilahtuneet mielenosoituksesta

Muut museossa vierailleet ihmiset eivät lähestyneet saamelaisnuoria, vain Kiasman työntekijät.

– Eräs työntekijä tuli luoksemme ja ilmoitti, ettei toimintamme ole luvallista, vaikka vain istuimme hiljaa lattialla! Työntekijä sanoi aikovansa selvittää toimintaamme, ihmettelee Laiti.

Laiti pahoitti mielensä Kiasman työntekijän käytöksestä, mutta ei aio kuitenkaan boikotoida Kiasmaa eikä Grind-videotakaan.

– Ei se ole heidän vikansa, etteivät ymmärrä mitä tekevät. Meidän tavoitteemme oli saada heidän huomionsa, mutta on vaikea sanoa, oliko tällä mielenosoituksella mitään vaikutusta, mietiskelee Laiti.

Saamelaisnuorten mielestä Kiasman pitäisi vetää Grind-video pois näyttelyistään.

_Korjattu 12.9.2016 klo 14:35: laillinen sana korjattu luvalliseksi _

Suosittelemme