Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Tämä talo kestää sata vuotta: "Muovia ei ole yhtään"

Porin Pietniemeen taloa huolellisesti rakentava Juha-Pekka Ristmeri ihmettelee nykyisin myytävien talopakettien lyhyttä takuuaikaa. Hän aikoo itse tehdä talon, joka kestää vähintään sata vuotta.

Sadan vuoden talon valmistumassa oleva runko
Kuva: Karri Laihonen / Yle
Soila Ojanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Juha-Pekka Ristmeri kertoo Porin Pietniemen taloprojektistaan, selviää nopeasti, että jo ennen rakentamista on tehty erittäin pitkäjänteistä suunnittelua. Materiaaleja on harkittu huolellisesti.

– Kaikki alkaa hyvin tehdyistä perustuksista, hän muistuttaa.

Tavallisen pientaloalueen tonttiin liittyy iso siivu miehen perhehistoriaa. Hänen vanhempansa rakensivat sille 1960-luvulle tyypilliseen tyyliin hartiapankilla omakotitalon. Isä ja äiti tekivät talon omin käsin tuonaikaisen tiedon valossa valesokkeleineen kaikkineen.

– Se kesti hädin tuskin 50 vuotta.

Jotain on siis pielessä nykyrakentamisessa. Juha-Pekka Ristmeri ihmettelee sitä, että talotehdas voi nykyään taata talopaketilleen 30 vuoden ikää.

– Onhan tämä valtava yhteiskunnallinen ongelma, jos talo onkin käyttökelvoton, kun asuntovelat on saatu maksettua.

Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin mukaan 2000 – 2012 Suomessa purettiin yli 50 000 omakotitaloa. Niiden keski-ikä oli 64 vuotta.

Vahva runko ja nykytekniikkaa

Nyt tontilla tehdään toisin.

Juha-Pekka Ristmeri on päättänyt, että rakenteilla oleva talo kestää vähintään tuplat kuin edeltäjänsä: se tarkoittaa sata vuotta.

Projekti on vaatinut tarkkaa aprikointia arkkitehdin kanssa. Materiaaliksi on lopulta valikoitunut ristiinlaminoitu kuusipuu. Runko on vahva: 25-senttinen runko eristetään puukuidulla. Sitten tulee tuulensuojaus ja vuorilauta. Talo on kokonaisuudessaan puuta.

– Muovia ei ole yhtään. Talo hengittää ja on terveyttä edistävä. Puu ei luovuta päästöjä, jotka aiheuttaisivat ongelmia.

Siirtyykö talon rakentaminen nyt kokoaan ajassa taaksepäin?

Ristmeri kieltää, ettei asia ihan niinkään ole. Talo täyttää 2020-luvun normit. Passiivitalo ei kuluta energiaa sen enempää kuin tuottaa. Käytössä on maalämpö ja katolla lisäksi aurinkokennoja. Ilmanvaihto ottaa lämmön talteen.

– Tämä rakenne ei painu kuten perinteinen hirsirakenne. Ja onhan tämä vähintään kalliimpi 20 prosenttia kuin tavallinen nykytalo.

Lisäksi tulee useita erikoisratkaisuja: monenlaisia nurkkia ja kulmia, aurinkopuutarha ja sisään kasvihuone. Keittiö on tulevaisuuden keittiö. Se nostaa hintaa.

Koska Ristmeri on ammatiltaan televisiotuottaja, syntyy sadan vuoden talo -projektista myös tv-ohjelma. Se nähdään TV1:ssä vuoden kuluttua – Suomen täyttäessä sata vuotta.

Suosittelemme sinulle