Hyppää sisältöön

Muumiotauti on puutarhurin vihulainen – näillä ohjeilla pääset niskan päälle

Muumiotaudin puutarhaansa saaneen pitää olla sitkeä, jos mielii pitää taudin kurissa. Kokonaan siitä on liki mahdoton päästä eroon.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

Puutarhoissa syksyisin näkyvä muumiotauti on kiusallinen vaiva. Tauti iskee yleensä omeniin, mutta sitä on myös luumuissa, päärynöissä ja joskus kirsikoissa. Tauti leviää ilmavirtojen ja sadeveden mukana hedelmästä ja puusta toiseen.

Hyönteiset taas levittävät sitä vierailtuaan sairaissa hedelmissä.

– Se on tavallaan ikuinen riesa. Jos sinne puutarhaan jää niitä muumioituneita omenoita talven yli, niin ne muuttuvat mustiksi koviksi koppuroiksi ja niistä sitten itiöt herkästi nousevat puuhun seuraavana keväänä, kertoo puutarhuri Piia Reinikainen Puutarhaliitosta.

Tänä vuonna tauti on kostean kesän jäljiltä hyvin yleinen. Lisäksi elokuussa oli liikkeellä paljon ampiaisia, jotka levittivät tautia.

Tauti iskee kolhiutuneeseen tai esimerkiksi omenaruven jo ennalta kiusaamaan hedelmään. Myös ohutkuoriset lajikkeet ovat herkkiä. Sen sijaan monet paksukuoriset lajikkeet kestävät tautia paremmin.

Tautiin sairastuneessa omenassa näkyy ensin ruskea, pyöreä laikku. Sen jälkeen koko hedelmää pilaantuu vain muutamassa päivässä.

Näin voit pitää muumiotaudin aisoissa

Jos muumiotauti sitten on vallannut puutarhaan, niin sen haittoja voi vähentää vain sitkeydellä, kovalla työllä ja vaivalla.

  • Kaikki tautiin sairastuneet hedelmät pitää huolellisesti kerätä maasta ja puusta. Jos hedelmiä jättää tai niitä jää maahan, iskee tauti seuraavana vuonna melko varmasti tai sillä on hyvät edellytykset iskeä uudelleen.
  • Tautiset hedelmät kannattaa kerätä jo silloin, kun ne ovat pehmeitä ja ruskeita. Sen jälkeen ne voi vielä kompostoida kotikonstein.
  • Mustaksi koppuraksi ehtineessä hedelmässä tauti voi säilyä vielä kompostissakin. Siksi sellaiset kannattaa hävittää sekajätteen mukana.
  • Lämpöeristeiseen kompostiin laitettavat ruskeat ja pehmoiset omenat kannattaa rikkoa, jotta ne hajoaisivat paremmin ja nopeammin.
  • Tärkeintä on laittaa kompostiin paljon kuiviketta. Myös keittiöjätteen ja ihan tavallisen vihreän kasvijätteen laittaminen nopeuttaa omenoiden häviämistä, mutta kuiviketta ne eivät korvaa.
  • Pehmeitä hedelmiä voi haudata myös puutarhakompostiin. Ne vaan pitää peitellä hyvin muulla kasvismassalla.
  • Lisäksi puutarhakomposti pitää suojata tiheällä verkolla hyvin huolellisesti, jotta haittaeläimet eivät pääse kompostiin.

– Suosittelen ehdottomasti lämpöeristettyä kompostia. Taajama-alueella varsinkin sen takia, että eristetyssä kompostissa ei ole ongelmaa haittaeläimistä.

Lisäksi muumio-omenat maatuvat paremmin ja varmemmin lämpöeristetyssä kompostissa.

Kiusallisesta ongelmasta huolimatta Reinikainen lohduttaa kotipuutarhuria. Kova työ ja vaiva maksavat palkkansa.

– Jos vaan jaksaa huolellisesti ne tautiset omenat sieltä puutarhasta kerätä ja asianmukaisesti hävittää, niin kyllä se helpottaa seuraavana vuonna, ja ainakin osa omenoista kypsyy syöntikelpoisiksi, puutarhuri Piia Reinikainen kertoo.

Suosittelemme sinulle