Hyppää sisältöön

Varusmiesten kunto laskee, paino nousee

Suomalaiskasarmien porttien sisään kulkee entistä rapakuntoisempaa varusmiesainesta.

Sotkun munkki maistuu monelle pitkän päivän jälkeen. Kuva: YLE / Juha-Pekka Huotari
Juha Hintsala

Perinteisen Cooperin 12 minuutin juoksun perusteella nuorten kestävyyskunto on romahtanut 1970-luvun huippuvuosista. Testin mukaan suurin osa varusmiehistä on tyydyttävässä kunnossa, ja yhä huonompaan suuntaan mennään.

Johtavan liikuntapäällikkö majuri Harri Kosken mukaan nuorten kunnon heikentyminen on kansainvälinen ilmiö, mutta Puolustusvoimat haluaa omalta osaltaan parantaa tilannetta.

Olemme julistaneet itsemme Suomen suurimmaksi kuntokouluksi.

Harri Koski

– Olemme julistaneet itsemme Suomen suurimmaksi kuntokouluksi. Yritämme tehdä tosissaan töitä miespuolisten varusmiesten kestävyyskunnon kohentamiseksi.

Eniten nykynuorten kuntoon vaikuttaa passiivinen elämäntapa ja hyötyliikunnan vähyys. Tietokoneiden piikkiin syytöksiä liikkumattomuudesta ei voi sälyttää. Tutkimukset osoittavat, että ne jotka pelaavat tietokonepelejä, liikkuvat myös aktiivisesti.

– Kaikki lähtee ydinkasvatuksesta, perheestä. Nykyään lapsia viedään joka paikkaan autolla, ja pihaleikit ovat jääneet. Sellainen toiminta periytyy yleisenä passiivisuutena ja vaikuttaa samalla nuorten kestävyyskuntoon, tiivistää Harri Koski.

Lihaksiin satsataan enemmän

Tilastojen mukaan varusmiespalvelukseen astuvien lihaskunnossa ei ole tapahtunut kestävyyskuntoon verrattavaa notkahdusta. Nuorempi väki panostaa tällä hetkellä entistä enemmän lihaskuntoharjoitteluun.

– Kuntosaleilla on selvästi vietetty aikaa. Alokasajan vatsalihastestit ja punnerrukset osoittavat, että lihaskunnosta pidetään nykyään parempaa huolta, Koski sanoo.

Ne jotka pelaavat tietokonepelejä, liikkuvat myös aktiivisesti.

Harri Koski

Varusmiesten kestävyyskunto on laskenut selvästi 1970-luvulta lähtien, mutta vastaavasti nuorten miesten paino on noussut hälyttävästi. Varusmiesten keskipaino on tällä hetkellä 77,5 kg, kun lukema vuonna 1993 oli vain 70,8kg.

– Kyllä se puhdasta läskiä on, kyse ei ole lihasmassan lisäyksestä.  Varusmiesten pituudessa ei ole tapahtunut suuria muutoksia, keskipituus on pysynyt 179 – 180 sentin välillä. Ei lihavuus voi tuosta enää paljon nousta, viime vuonna on tultu onneksi  jo 100 grammaa alaspäin, Harri Koski huokaa.

Mielekkääseen liikuntaan halutaan satsata

Puolustusvoimat ottaa ensi vuoden aikana käyttöön uusia tehtäväkohtaisia vaatimusrajoja. Uusilla testeillä pyritään löytämään oikeita tyyppejä oikeisiin paikkoihin.

– Tällä voi olla kannustava vaikutus kaikkiin yksilöihin. Jokainen voi valita tehtäväkirjasta omalle kunnolleen soveltuvia tehtäviä. Tosin fyysinen suorituskyky ei aina ratkaise, muun muassa sosiaalisuudella ja tietyillä taidoilla on suuri merkitys joihinkin tehtäviin valittaessa.

Kyllä se puhdasta läskiä on, kyse ei ole lihasmassan lisäyksestä.

Harri Koski

Nykyään varusmiehiltä saatu liikuntapalaute on ollut melko positiivista, mutta Puolustusvoimilla on liikuttamisentaidossa vielä paljon parantamisen varaa.

– Pelkkä sotilaan tietoihin ja taitoihin keskittyvä koulutus voi sammuttaa liikunnan ilon. Se ei ole meidän tavoitteemme. Toivomme että reservissäkin jaksettaisiin ponnistella tarvittavan toimintakyvyn ylläpitämiseksi, majuri Harri Koski summaa.

Suosittelemme sinulle