Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Somalit vastustavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä – Somaliassa voimme kuolla

Turvapaikkaa hakeneet somalit osoittivat mieltään tänään Pohjois-Suomessa. Somalialaiset turvapaikanhakijat vaativat inhimillisyyttä Maahanmuuttoviraston tekemiin päätökseen ja vastustavat kielteisiä päätöksiä.

Somaliasta tulleet turvapaikanhakijat vastustavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Rovaniemellä mielenosoittajia oli noin 50.
Somaliasta tulleet turvapaikanhakijat vastustavat kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Rovaniemellä mielenosoittajia oli noin 50. Kuva: Raimo Torikka / Yle
Raimo Torikka
Avaa Yle-sovelluksessa

Torniossa, Kemissä ja Rovaniemellä mieltään osoitti noin 120 Somaliasta tullutta turvapaikanhakijaa. Oulussa mielenosoittajia oli arviolta viisikymmentä. Mielenosoittajat halusivat ensisijaisesti nostaa esiin sen, että Somalia ei ole turvallinen, vaikka turvapaikkapäätöksiä tehdään tältä pohjalta.

Maahanmuuttoviraston toukokuussa tehdyn linjauksen mukaan Afganistaniin, Irakiin ja Somaliaan voi tällä hetkellä palata kaikille alueille ilman, että siellä esiintyvät aseelliset selkkaukset sinänsä aiheuttavat vaaraa henkilölle, hänen pelkän läsnäolonsa takia.

Lisäksi ulkomaalaislaista poistui säädös, jonka mukaan turvapaikanhakijalle voitiin myöntää oleskelulupa humanitaarisen suojelun perusteella. Muutosten jälkeen somalien on ollut selvästi aiempaa vaikeampaa saada oleskelulupa Suomesta.

Somalit pelkäävät henkensä puolesta

Rovaniemellä mielenosoitukseen kaupungintalon edustalle oli saapunut noin 50 Somaliasta tullutta turvapaikanhakijaa. Mukana oli naisia ja miehiä. Mielenosoituksen järjestäjän Ibrahim Nuurin mukaan osa turvapaikanhakijoista oli jo saanut turvapaikkapäätöksen. Osa päätöksistä oli kielteisiä ja osa myönteisiä.

Suurin osa kuitenkin yhä odotti turvapaikkapäätöstään. Heidän joukossaan oli Pohjois-Somaliasta lähtöisin oleva Abdirahman Mohammed, joka saapui Suomeen syyskuussa 2015.

– Olemme olleet täällä pitkään ja sitten saamme kielteisen päätöksen. Olemme pettyneitä. Emme tiedä minne menisimme. Jos meidät lähetetään takaisin omaan maahan, voimme kuolla. Tänään esitämme poliisille ja kaikille viranomaisille, että antakaa meille turvallinen elämä. Olisimme kiitollisia. Haluamme osallistua yhteiskuntaan ja jäädä tänne pysyvästi, sanoo Rovaniemellä turvapaikkapäätöstä odottava Abdirahman Mohammed.

Kemissä mielenosoittajia oli paikalla kolmisenkymmentä.

– Luulimme, että saamme Suomesta turvallisen ja rauhallisen paikan, jossa elää. Perheeni on kotimaassa. Jotkut heistä ovat kuolleet enkä voi tehdä siellä mitään. Äitini on kertonut, että kodissamme on räjähtänyt pommi emmekä voisi olla siellä. Toivomme, että elämä täällä onnistuisi, sanoo Kemissä mieltä osoittanut Ahmed Mohamud Anas.

Suosittelemme sinulle