Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Suomensyyrialainen Rami Adham Ylelle: Tulitaukoa rikotaan Aleppossa, apu ei pääse perille

Suomi Syyria Yhteisön puheenjohtaja Rami Adham kertoo, että Itä-Aleppon kapinallisalueelle ei ole saatu apua perille. Suomessa asuva arabian kielen oikeustulkki Mona Juvonen epäilee myös tulitauon onnistumista.

Katunäkymä Aleppossa tiistaina.
Katunäkymä Aleppossa tiistaina. Kuva: Reuters
Minna Pärssinen,
Katriina Töyrylä,
Ilkka Kemppinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa asuvat syyrialaiset seuraavat jännityksellä, toimiiko Syyriaan sovittu tulitauko. Monin paikoin taistelut tuntuvat laantuneenkin, mutta ainakaan Itä-Aleppon piiritetylle kapinallisalueelle ei ole saatu tänään apua perille.

Suomensyyrialainen Rami Adham vastasi Yle Uutisten yhteydenottoon tiistaina kello 13 Khan Tumanin läheltä, noin 12 kilometriä Aleppon eteläpuolelta. Hän kertoo, että hävittäjät partioivat ilmassa ja tulitaukorikkomuksia on ollut hänen tietojensa mukaan 14.

Mies raunioiden edustalla.
Rami Adham Aleppossa aiemmin tänä kesänä. Kuva: Ahmed Halabi

– Oli suuret toiveet, että tulitauko mahdollistaisi humanitaarisen avun toimitukset Itä-Aleppoon. Mutta edes moottoripyörät eivät pääse lävitse. Ja jos niitä on ammuttu, ei rekkoja voi lähettää pyrkimään lävitse, sanoo Adham.

Adham odottaa muutaman vihannesrekan kanssa läpipääsyä. Muutkaan rekat eivät pääse lävitse Etelä-Aleppon suunnasta.

– En ole edes kuullut YK:n avustusrekkojen yrittäneen tätä kautta. Niiden on tarkoitus mennä Syyrian hallituksen alueiden kautta, Castello-tien kautta hallituksen alueille Länsi-Aleppoon, kertoo Adham.

Karttagrafiikka Aleppossa toimivista ryhmittymistä.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Adham ei ole itse menossa kaupunkiin, vaan kapinallisalueilta tullaan rekkoja vastaan, jos turvallisuustilanne paranee. Adham kertoo odottavansa kaupungin ulkopuolella iltaan saakka.

Jos tulitauko ei sittenkään toimi, Adham palaa Idlibiin. Adhamin johtamalla Suomi Syyria Yhteisöllä on syyrialaispakolaisten leirillä kouluprojekti, jota hän aikoo jatkaa.

Suurin tarve heinäkuun lopusta saakka täysin saarroksissa olleessa Itä-Aleppossa on äidinmaidonkorvikkeelle, polttoaineelle, vihanneksille ja jauhoille. Polttoainetta tarvittaisiin muun muassa leipomiseen.

Avustusjärjestöille tärkeä näytön paikka

Myös isot kansainväliset järjestöt jännittävät, miten tulitauko pitää.

Punaisen Ristin Lähi-idän asiantuntija Johanna Klinge kertoo, että Kansainvälinen Punainen risti ja Syyrian Punainen puolikuu ovat täydessä valmiudessa lähettää avustuskuljetuksia, vaikka islamilaisten uskonnollinen uhrijuhla, Eid al-Adha on parhaillaan meneillään.

Kirkon Ulkomaanapu päätti tiistaina rahoittaa yhteistyöjärjestön, International Orthodox Christian Charityn kautta ruoka-apua Aleppoon 20 000 eurolla.

Syyria-keräys on meneillään, ja lisäavusta tehdään tarvittaessa päätöksiä myöhemminkin, kertoo Kirkon Ulkomaanavun Lähi-idän alueellinen ohjelmapäällikkö Olli Pitkänen.

"He eivät jaksa enää uskoa"

Suomessa 1980-luvulta asti asunut syyrialaissyntyinen Mona Juvonen kertoo, etteivät hänen tuttavansa Syyriassa jaksa enää uskoa tulitaukoon, vaikka sitä toivovatkin.

Juvosen Damaskoksessa asuva veli on kertonut, että tulitauosta on tullut tieto, mutta he eivät ole varmoja, pitääkö se paikkansa, koska jatkuvasti tulee ohjuksia.

Katunäkymä Damaskoksessa tiistaina.
Katunäkymä Damaskoksessa tiistaina. Kuva: Reuters

– Pari päivää sitten ohjus osui sille alueelle, missä hän asuu. Hän ei tiedä, mistä ohjus ammuttiin. Yksi nainen kuoli sillä kadulla. Koskaan ei tiedä mitä tapahtuu. Kun lähtee pois kotoa, ei tiedä, tuleeko takaisin, Juvonen kuvaa veljensä tunnelmia Damaskoksessa.

Juvosen mukaan ihmiset eivät enää pysty luottamaan siihen, että tulitauko pitäisi.

– He ovat kyllästyneet, he haluavat, että tämä loppuu. He eivät halua, että silloin tällöin on tulitauko, se ei auta mihinkään, Juvonen kertoo.

"Melkein normaalielämää, mutta peloissaan"

Mona Juvonen
Mona Juvonen

Juvonen huomauttaa, ettei tulitauosta ole sovittu kaikkien kanssa.

– Vain hallitus on päättänyt Amerikan kanssa, että näin tehdään. Mutta ei tiedä, pitääkö se paikkansa. Ehkä he latautuvat uudelleen ja saavat lisää voimaa jatkaa tulittamista, hän epäilee.

Damaskoksen arkielämässä tulitauko ei Juvosen veljen mukaan näy. Pääkaupungissa on ollut monia muita Syyrian alueita rauhallisempaa, riippuen siitä, missä päin kaupunkia asuu. Siellä on myös ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita, mutta kaikki on erittäin kallista.

Damaskokseen on muuttanut muualta Syyriasta todella paljon ihmisiä, vuokra-asunnoista on pulaa ja ihmiset ovat todella köyhiä, Juvonen kertoo.

Ihmiset elävät siellä melkein normaalia elämää, käyvät töissä ja koulussa, mutta peloissaan, Juvonen kertoo.

Suosittelemme sinulle