Lääkekannabista voidaan Suomessa määrätä lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean erityisluvalla hyvin vaikeisiin kivun lievityksiin. MS-tautipotilaille kannabislääkkeitä voidaan määrätä puolestaan spastisuuteen eli lihasten jäykkyyteen.
Esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan neurologian klinikalla lääkekannabioidien käyttöä on kokeiltu yksittäisille potilaille. Käyttö on kuitenkin jäänyt vain kokeiluksi, sillä hyviä hoitokokemuksia sillä ei ole saavutettu.
Potilaat ovat havainneet lääkkeen tehon aika vähäiseksi.
Kari Majamaa
– Potilaat ovat havainneet lääkkeen tehon aika vähäiseksi, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan professori ja neurologian ylilääkäri Kari Majamaa. Hänen mukaansa lääkitys ei ole käytössä vakituisesti yhdelläkään potilaalla.
Laajasti vaikuttava aine
Kannabiksessa olevien kannabioidien vaikutukset keskushermostoon ovat laajat. Ne voivat esimerkiksi lievittää ahdistusta ja kipua ja Kari Majamaan mukaan voikin olla, että osa myönteiseltä tuntuvista vaikutuksista liittyykin lopulta enemmän näihin asioihin kuin varsinaiseen sairauden hoitoon.
Kliinisiä lääketutkimuksia lääkekannabiksella on tehty, mutta niiden lukumäärä on suhteellisen pieni. Tutkimuksissa myös tulokset ovat olleet ainakin osittain ristiriitaisia: joissakin tutkimuksissa vaikutukset ovat olleet myönteisiä, mutta toisissa vaikutuksia ei saada juuri lainkaan näkyviin.
– Silmiinpistävin piirre tutkimuksissa on kuitenkin ehkä se, että haittavaikutuksia lääkitystä saavilla on keskimäärin kolme kertaa enemmän kuin lumelääkettä saavilla potilailla, pohtii Majamaa.