Hyppää sisältöön

Ruotsin joukot jäivät pysyvästi Gotlantiin

Harjoituksissa ollut 150 sotilaan joukko sai käskyn jäädä Gotlantiin.

Valas havaittiin Gotlannin itäpuolella.
. Kuva: Kartta Gotlannin sijainnista.
Hannele Muilu

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Mikael Bydén on päättänyt, että Gotlannissa on tästä keskiviikkoaamusta alkaen taisteluosasto. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsi aikaisti näin pysyvän taistelujoukon aloittamista Gotlannissa puolella vuodella.

Bydén kertoo Ruotsin televisiolle, että sotilaallista valmiutta täytyy nostaa Ruotsin lähialueiden heikentyneen turvallisuustilanteen takia. Hän ei usko Itämeren tilanteen rauhoittuvan lähiaikoina.

Ylipäällikkö: Ei välitöntä uhkaa

Gotlannissa harjoittelee parhaillaan 150 sotilaan kiväärikomppania. He ovat saaneet aamulla käskyn jäädä saarelle. Heidän tilalleen tulee muita joukkoja kunnes vakinainen taistelujoukko aloittaa ensi heinäkuun alussa.

Ylipäällikkö korostaa, että mitään välitöntä uhkaa ei ole. Turvallisuuspoliittinen tilanne on kuitenkin viime aikoina heikentynyt.

Bydénin mukaan puolustusvoimat osoittaa valmiutta lisäämällä ottavansa vastuu maan itsenäisyydestä.

Puolustussuunnitelma Venäjän takia

Gotlanti on Ruotsille ja koko Itämerelle strategisesti tärkeä alue.  Ruotsin viime aikojen puolustuskeskustelussa on korostettu, että se joka hallitsee Gotlantia, hallitsee Itämerta.

Gotlannin puolustus ehdittiin ajaa alas vuosia sitten. Saarelle on laadittu puolustussuunnitelmia nyt kun Ruotsi katsoo Venäjän uhkan kasvaneen Itämerellä.

Suosittelemme sinulle