Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ympäristönsuojelu huolissaan: Levittääkö joku vieraita sammakkolajeja luontoon Turun seudulla?

Turun seudulla on lähivuosina havaittu useampia vieraita sammakko- ja matelijalajeja. Esimerkiksi ruokasammakko voi olla uhka alkuperäisille lajeille.

Sammakko
Pikkuvihersammakko. Kuva: Johanna Kasvinen / Yle
Aleksi Hakala
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun ympäristönsuojelu on huolissaan uusista sammakko- ja matelijahavainnoista. Vieraslajit ovat todennäköisesti kulkeutuneet Suomeen ihmisen mukana.

Ei ole sattumaa, että yhtäkkiä tässä kolkassa Suomea löytyy näin paljon uusia lajeja.

Liisa Vainio

– Tuntuu, että joku alan harrastaja ehkä päästää vieraslajeja vapaaksi. En usko, että näin monta uutta lajia voi ilmaantua muutaman vuoden sisään pienelle alueelle, sanoo ympäristönsuojelun suunnittelija Liisa Vainio.

– Ei ole sattumaa, että yhtäkkiä tässä kolkassa Suomea löytyy näin paljon uusia lajeja.

Liisa Vainion mukaan Turun seudulla on lähivuosina havaittu ainakin pikkuviher- ja ruokasammakkoa sekä alppimanteria ja hietasisiliskoa, joka tulkitaan Suomessa vieraslajiksi. Havaintoja on myös vuoristokello- ja euroopanlehtisammakosta.

Monenlaista haittaa?

Lajeja on vuodesta 2008 lähtien pulpahdellut esiin Turun lähiseudulla. Havaintoja on esimerkiksi Turusta ja Paimiosta.

– Vieraslajit saattavat levittää tauteja, syrjäyttää alkuperäistä lajistoa tai syödä vaikka toisen lajin toukkia. Emme vielä tiedä, mitä haittaa vieraslajeista on, mutta uhkia on olemassa.

– Ruokasammakkoa, joka on pikkuvihersammakon ja mölysammakon lisääntymiskykyinen risteymä, löytyy Turun seudulla kymmenistä lammikoista, kertoo Liisa Vainio.

Suosittelemme sinulle