Hyppää sisältöön

Pyhtääläismesenaatti pelasti Stockforsin ruukkialueen – palkitaan nyt kulttuuriteosta

Kymenlaakson kulttuuriympäristöpalkinto on tänä vuonna myönnetty Pyhtäällä sijaitsevalle Stockforsin hiomoalueelle ja sen omistajalle Reino Uusitalolle.

Pyhtää taidetapahtuma Stockforsin alue
Stockfors Art Fair -tapahtuman taidetta Stockforsin ruukin miljöössä vuonna 2013. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle
Miina Sillanpää

Stockforsin puuhiomo oli 1960-luvulle asti Pyhtään kirkonkylän suurin työllistäjä, sen palveluksessa oli parhaimmillaan liki 100 henkeä. Uusitalon omistukseen pahoin rappeutumaan päässyt hiomoalue tuli 90-luvun lopulla.

Mittavien entisöintitöiden jälkeen alue on 2000-luvulla sykkinyt taas elämää. Työväen asuntojen ja teollisuuslaitteiden tilalle on tullut useita pienyrityksiä. Työpaikkoja alueella on Uusitalon mukaan kolmisenkymmentä.

Kulttuuri ja taide ovat löytäneet Stockforsista kodin esimerkiksi vuosittaisen Stockfors Art Fair -taidenäyttelyn merkeissä. Patruunantalossa toimii hotelli- ja tilausravintola ja kaarihallia voi vuokrata tapahtumakäyttöön. Alueella sijaitsee myös lintuhoitola ja pakkausmuseo.

Kaikkien aikojen toinen Nutikka

Kymenlaakson kulttuuriympäristöpalkinto Nutikka jaetaan nyt toista kertaa. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi. Kaksi vuotta sitten kaikkien aikojen ensimmäinen Nutikka myönnettiin Kouvolan rakennusperinnön inventointityöstä. Palkinnon jakavat Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Kymenlaakson liitto sekä Kymenlaakson museo.

Stockforsille myönnetyn palkinnon perusteluissa pidetään poikkeuksellisena, joskin varsin myönteisenä asiana sitä, että yksityishenkilö on uskaltanut ryhtyä alueen kehittäjäksi. Raati pitää tärkeänä sitä, että alueen rakennushistoriallisten arvojen säilyttäminen on ollut yksi toiminnan lähtökohtia.

Suosittelemme sinulle