Hyppää sisältöön

Inca-koirasta tulee isona pelastaja – taitavista etsijöistä on pulaa

Pelastuskoiratoiminta kaipaa lisää harrastajia Itä-Suomessa. Viralliset pelastuskoirat auttavat viranomaisia esimerkiksi kadonneiden etsinnässä. Suomen pelastuskoiraliiton hälytysmäärät ovat kasvaneet Suomessa vuosittain.

Inca-koira harjoittelee etsintää metsässä
Kuva: Adam Bellgrau / Yle
Timo Ikonen

Kuusivuotias valkoinen paimenkoira Inca nauttii etsimisestä. Koira etsii harjoituksessa maastoon piiloutuneita ihmisiä. Maalihenkilöt koira merkkaa löytyneeksi haukkumalla niiden luona.

Mikkelin pelastuskoirayhdistyksessä jäseniä on reilut parikymmentä, mutta tavoitteellisesti treenaa kymmenkunta kouluttaja-koira -paria.

– Tietysti se vie sen pari, kolme vuotta, ennen kuin koira on valmis. Veikkaan, että koiria on eläköitynyt sen verran, että niitä ei ole tällä hetkellä käytössä, selventää Mikkelin alueen tilannetta Mikkelin Seudun pelastuskoirat ry:n puheenjohtaja Veera Lappi.

Mikkeliläisessä havumetsässä järjestetyssä harjoituksessa on mukana useita koiria. Jokaisesta koirasta ei tule virallista, hälytyksiin osallistuvaa pelastuskoiraa.

– Joskus riippuu koirasta ja joskus riippuu siitä, että kouluttajalla ei taidot riitä, eikä saa sitten sellaista apua, mitä vaatii vaikka sen oman haastavan koiran kanssa, sanoo pelastuskoirayhdistyksen jäsen Raita Säynäjoki.

Syksy sesonkiaikaa

Maastosta etsitään esimerkiksi kadonneita marjastajia, muistisairaita tai henkilöitä, jotka ovat tietoisesti halunneet kadota. Etsintöihin kutsuu poliisi.

Inca-koira ja ohjaaja Veera Lappi harjoittelevat etsintää metsässä.
Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Suomen pelastuskoiraliiton hälytysmäärät ovat olleet kasvussa vuosittain. Viime vuonna hälytyksiä oli lähes 250, joissa etsintöihin lähdettiin yli 160 kertaa.

Pari vuotta sitten käyttöön otettiin viranomaistarkastus, jossa poliisi ja liiton edustaja arvioivat, onko koira valmis oikeisiin etsintöihin. Tarkastuksessa jäljitellään oikeaa etsintää.

Inca ja kouluttajansa Veera Lappi osallistuvat tarkastukseen lokakuussa. Ensimmäinen oikea hälytys jännittää jo etukäteen.

– Eihän sitä pysty sitä tilannetta elämään, ennen kuin on siinä ja ei varmaan tämän syksyn sesonkiin keretä, eli menee varmaan ensi syksyyn, ennen kuin ollaan oikeassa hälytyksessä mukana, Mikkelin Seudun pelastuskoirat ry:n puheenjohtaja Veera Lappi pohtii.

Suosittelemme sinulle