Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Salaperäinen EGS maalasi vangeille jättigraffitin – valtio maksoi viulut

Vantaan vankila avasi ensimmäisenä rangaistuslaitoksena ovensa graffitille. Teos tilattiin Suomen kuumimmalta graffititaiteilijalta EGSiltä.

Graffititaiteilija EGS.
Valtio tilasi graffitin EGSiltä Vantaan vankilaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle
Jonni Aromaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyskuun alussa Vantaan vankilan ulkoilupihalla on puoliltapäivin hiljaista. Ruostunut eriparisista painonnostovälineistä kasattu ulkoilmakuntosali jököttää tyhjillään keskellä hiekkakenttää, silti pihan reunassa seisoo valpas vartija. Hiljaisuus rikkoutuu, kun graffititaitelija EGS ja hänen assistenttinsa nousevat nostolavan kyydissä ylös vankilan muuria.

Tänne valmistuu Suomen ensimmäinen virallinen valtion tilaama mittava seinämaalaus. Sitä tarjottiin ensin toiseen vankilaan, jossa ajatus tyrmättiin.

– Kun kuulin tästä mahdollisuudesta, sanoin, että tänne ja nopeasti, Vantaan vankilan johtaja Tuomo Junkkari sanoo.

Graffititaiteilija EGS:n teos.
EGSin suurin teos on Vantaan vankilan ulkoilupihalla. Kuva: Valtion taideteostoimikunta

Väriä vangeille

Vantaan vankila tekee graffitilla historiaa. Se on ensimmäinen kotimainen rangaistuslaitos, joka on avannut ovet pikku hiljaa salonkikelpoiseksi muuttuneelle taidemuodolle.

– Meillä on tätä harmaata betoniseinää lähes kaksi kilometriä, joten tilaa kyllä on, vankilanjohtaja Junkkari sanoo.

Graffiti on tehty sekä vankilan työntekijöille että asukeille, jotka ovat tutkintavankeja.

– Ekana tuli hämmennys tai ihmetys siitä, mikä toi juttu on. Onhan se piristystä, että tähän tulee väriä, tutkintavanki Jarkko Haimi sanoo.

– Pieni pelko kuitenkin on, että tuolla siviilissä ajatellaan, että aha, vankilaan tuodaan väriä seiniin ja kohta on jo pomppulinnaa pihalla, Haimi jatkaa.

Tutkintavanki Elmo Ankio on tykästynyt muutokseen vankilan ilmeessä.

– Kun on kävellyt seitsemän kuukautta joka aamu tätä pihaa ympäri ja harmaata seinää katellut, niin kyllä sitä mieluummin värejä kattelee. Se piristää mieltä.

Ensin turvatarkastukseen

EGS on tullut tunnetuksi siitä, ettei hän paljasta koskaan kasvojaan kameralle. Linja on pitänyt jo yli 25 vuotta.

Graffititaiteilija EGS:n teos.
Vantaan vankilan pääportti. Kuva: Valtion taideteostoimikunta

Vantaan vankilassa taiteilija liikkuu omana itsenään. Töihin on tultu päivittäin metallinpaljastimen läpi tiukan turvatarkastuksen kautta.

– On tämä aika erikoinen fiilis maalata ikään kuin lukittujen seinien sisällä.

– Päällimmäisenä on ehkä kuitenkin ollut ajatus siitä, että olen täällä itse vain käymässä, kun taas nuo ulkoiluvuorolaiset menevät tuonne sisään. En tiedä, kuinka pitkäksi aikaa, EGS sanoo.

EGSin kolmiosainen teos on toteutettu kolmeen eri kohtaan vankilassa. Kookkain maalaus on tehty ulkoilupihan harmaalle betoniseinälle. Kaksi muuta koristaa vierailukäytävää ja vankilan pääportin vierustaa.

– Koetin tehdä sellaisen työn, johon toivon mukaan ei välttämättä heti kyllästy, EGS sanoo ulkoilupihan maalauksesta.

– Olen myös halunnut jättää tätä maalaamatonta betonia mahdollisimman paljon taustalle, koska se on oikeasti aivan järjettömän hieno pinta graffitille, EGS jatkaa.

Graffititaiteilija EGS maalaa.
EGS ei paljasta kasvojaan. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Tuli sellainen kuin piti

Historiasta ja kulttuureista kiinnostunut EGS on kolunnut urallaan monenlaisia seutuja.

Taiteilijan töihin voi törmätä viidellä mantereella. Kolme kirjainta, e, g ja s, tulevat vastaan erilaisissa paikoissa, kuten junissa, seinissä ja tunneleissa. Kirjainyhdistelmän voi bongata kymmenistä eri maista.

Vantaan vankilan kookkaassa, abstraktissa seinämaalauksessa voi nähdä taiteilijan salanimestä juontuvat muodot. Teoksen saaristomainen kuvio viittaa myös Vantaan vankilan edeltäjän, Katajanokan vankilan sijaintiin Helsingissä.

– Lähdin tässä liikkeelle vankilan alkuperäisestä sijainnista Katajanokalla ja tavallaan siitä, miten se on Venäjän vallan aikana rakennettu melkein Helsingin ulkoluodolle.

– Siitä lähti tällainen saarien ja erilaisten maantieteellisten muotojen teema, EGS sanoo.

Maalauksen edistymistä on seurattu Vantaan vankilassa kiinnostuksella.

– Olin itsekin aluksi hiukan skeptinen, kun kuulin, että maalaus on graffiti. Ajattelin, että ehkä se voisi olla maisemia tai kukkien kuvia, vankilanjohtaja Junkkari miettii.

– Mutta kun tämä lopulta valmistui, huomasin, että tämähän juuri sellainen piristävä, ajatuksia herättävä taideteos, jota itse halusinkin, Junkkari sanoo.

Graffititaiteilija EGS maalaa.
EGS ja avustaja töissä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Suosittelemme sinulle