Hyppää sisältöön

Perheiden arki uusiksi päivähoito-oikeuden takia: "Kovin repaleiseksi tämä tekee pienen lapsen elämän"

Lakimuutos sotki lasten unirytmin ja lisäsi päiväkotien paperinpyöritystä.

Mikko Lehtosen eskaripäivä päättyy kello 12.30 Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Marjo Pirilä

Heini Nikulan kolmevuotias tytär ei mennyt keskiviikkona päivähoitoon, vaikka hänellä on päivähoitopaikka kello 11–15. Heini on pienen vauvan kanssa kotona, mutta kolmevuotias haluaisi mielellään mennä päiväkotiin leikkimään.

– En mä voi viedä lasta sinne, jos muut saavat syödä ja hän ei saa, sanoo lahtelaisäiti Heini Nikula.

Koska Nikulan lapsi on hoidossa vain neljä tuntia, hän saa pelkän lounaan. Kun muut, kokopäiväiset päivähoitolapset menevät välipalalle, Nikulan lapsi jää ilman.

– Se menee jo lapsen kiusaamiseksi, jos on yksi lapsi, joka ei saa välipalaa. Hän katsoo vierestä, kun muut syövät tai hänet viedään eri tilaan. Hän kuitenkin tietää, että muut ovat välipalalla. Ei kolmevuotias vielä ymmärrä, miksi hän ei saa syödä, kun muut saavat.

Se menee jo lapsen kiusaamiseksi, jos on yksi lapsi, joka ei saa välipalaa.

Heini Nikula

Ei aikaa kasvatukselle

Välipala ei ole ainoa asia, mitä Heini Nikula ihmettelee uusissa päivähoitokäytännöissä. Päiväkodin keskipäivävuorossa lapsi ei ehdi kuin syödä lounaan ja nukkua päiväunet.

– Missä kohtaa varhaiskasvatus ehtii toteutua? Lapsi menee vain syömään ja nukkumaan ja sitten eristetään muusta ryhmästä syömisen ajaksi. Missä vaiheessa päivää hän ehtii saada sitä ryhmätoimintaa ja varhaiskasvatusta, kysyy Nikula.

Nikulaa harmittaa myös se, että päivähoidon johdolta ei ole tullut vastusta, vaikka Nikula on laittanut liudan kysymyksiä. Hän haluaisi lapselleen omat eväät tai maksaa välipalasta, jos se helpottaisi lapsen tilannetta.

Kotiin ennen päiväunia

Heini Nikula ei ole ainut äiti, jolla on sanottavaa uusista päivähoitokäytännöistä. Lahdessa uutta käytäntöä on toteutettu sen jälkeen, kun lakimuutos subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisesta on tullut voimaan elokuun alussa.

Lahtelaisäiti Tiina Lehtonen ei suuntaa kritiikkiään päiväkotiin tai sen johtoon. Sen sijaan päättäjille hän lähettää kipakat terveiset.

– Mä suosittelen kokeilemaan uhmaikäisen, pienen lapsen kanssa, mitä se on kun ei saa kunnon päiväunia ja mitä se on kun heitetään koko arki ihan päälaelleen.

Tiina Lehtonen ei halunnut osaviikkoista päivähoitoa nimenomaan ongelmallisen keskiviikkovuoron takia. Hän valitsi 2,5-vuotiaalle ja esikouluikäiselle pojalleen osapäiväisen hoidon, joka alkaa kello 8.30 ja päättyy kello 12.30.  Hoitovuoro on kuitenkin osoittautunut pienemmälle lapselle hankalaksi.

– Se on juuri päiväunien aika, kun lähdemme päiväkodista. Kun pääsemme kotiin, syödään välipala ja sitten lapsi onkin niin väsynyt, että nukkuisi pari tuntia päiväunia. Jos annamme nukkua niin pitkään, niin hän on vielä illalla yhdeltätoista hereillä.

Jos mä saisin yhä päättää itse, mun lapsi olisi hoidossa joka toinen päivä aamuyhdeksästä iltapäivä kolmeen.

Tiina Lehtonen

Lehtonen voisi neuvotella päiväkodin kanssa siitä, että lapsi nukkuisi päiväunet päiväkodissa, mutta silti eskarilainen pitäisi hakea kello 12.30.

– Vielä viime vuonna me saimme itse päättää ajat ja päivät, kunhan vain puljasimme sen kahteenkymmeneen viikkotuntiin. Jos mä saisin yhä päättää itse, mun lapsi olisi hoidossa joka toinen päivä aamuyhdeksästä iltapäivä kolmeen.

Kaikki käytännöt eivät toimi

Uuden päivähoitolain mukaan kuntien pitäisi ottaa huomioon vanhempien toiveet ja tarpeet, mutta käytännössä kaikkien toiveita ei voi toteuttaa.

Lahdessa päiväkodinjohtajat ovat huomanneet, että kaikki uudet käytännöt eivät toimi. Osaviikkoiset lapset mahdollistavat tehokkaan työvuorosuunnittelun, mutta keskiviikon puolikas vuoro on päiväkodinjohtajienkin mielestä opetuksen kannalta hankala.

– Ruokailun ja päiväunien jälkeen hoitovuoroon jää vain pieni hetki toiminnallista leikkiä, laulua ja ulkoilua, sanoo Liipolan päiväkodinjohtaja Päivi Kulmala.

Myös Metsäkankaan päiväkodinjohtaja Tuija Savela pitää keskiviikon puolikasta vuoroa ongelmallisena.

Ruokailun ja päiväunien jälkeen hoitovuoroon jää vain pieni hetki toiminnallista leikkiä, laulua ja ulkoilua.

Päivi Kulmala

– Etenkin, jos näitä puolikkaan vuoron lapsia on päiväkodissa vain yksi tai kaksi. He jäävät ryhmän ulkopuolelle. Hoitoaika kello 11–15 on kaikkein huonoin aika lapselle. Aamupäivät ovat toiminnan kannalta parempia, silloin lapsen vireystilakin on parhaimmillaan.

Tuija Savela kertoo, että Metsäkankaallakin yksi perhe on tehnyt ratkaisun, ettei tuo lasta keskiviikkoisin hoitoon.

Vanhemmat oppivat lasten kanssa

Sekä Liipolan että Metsäkankaan päiväkodin johtajat kertovat, että päivähoito-oikeuden rajaaminen on tuonut valtavasti paperityötä päiväkodeille. Perheiden tilanteet vaihtelevat jatkuvasti ja lapsiryhmiin tulee vähän väliä muutoksia. Kun työntekijöitä sijoitellaan ryhmiin tarpeen mukaan, tulee lapsille paljon ihmissuhteita ja kontakteja.

– Kovin repaleiseksi tämä tekee pienen lapsen elämän, huokaisee Metsäkankaan päiväkodinjohtaja Tuija Savela.

Savela ja Päivi Kulmala kuitenkin muistuttavat, että päivähoidon rajaaminen ei ole pelkästään ollut huono juttu. Vaikka paperirumbaa ja sälää riittää päiväkotien arjessa, henkilökuntaa on pystytty käyttämään tehokkaasti. Rajaus ei välttämättä ole huono juttu perheillekään.

– Silloin lapsen kotiaikaa ja lapsen valveillaoloaikaa jää sinne vanhempien vastuulle. Jos vanhemmat ovat kotona, niin on hyvä, että he oppivat myös toimimaan lapsen kanssa kotona, sanoo Päivi Kulmala.

Kaupunki kerää palautetta

Lahden kaupungin päivähoitojohtaja Mika Harju odottaa palautetta siitä, miten lasten arki sujuu muutoksen jälkeen. Hän muistuttaa, että päivähoito-oikeutta on rajattu vain kymmeneltä prosentilta päivähoitolapsista. Välipala ei hänen mielestään ole ongelma.

– Meillä kokopäivähoidossakin lapset lähtevät ilman ruokaa kotiin, kun iltaan asti hoidossa olevat jäävät syömään, sanoo Harju.

Harjun mukaan neljän tunnin hoitopäivän aikana yksi lounas riittää kattamaan ravitsemuksellisen tarpeen. Hänen mielestään myös yhtenäiset hoitoajat ovat tarpeen.

Suosittelemme sinulle