Hyppää sisältöön

Itävallassa tytär haastoi vanhempansa oikeuteen lapsuuskuvista Facebookissa

Vanhemmat eivät piitanneet tyttären pyynnöistä poistaa kuvat. Isän mukaan hänellä on oikeus julkaista kuvia tyttärestään, koska hän on ottanut ne.

Vauvan kädet.
Kuva: Pekka Sipilä / Yle
Marija Skara

Itävaltalaisnuori on haastanut vanhempansa oikeuteen, koska nämä ovat julkaisseet hänestä lapsuuden kuvia Facebookissa, kirjoittavat itävaltalaismediat. 18-vuotiaan nuoren naisen mukaan kuvat ovat nolostuttavia ja ne ovat tehneet hänen elämästään kärsimystä.

Vanhemmat olivat julkaisseet yli 500 kuvaa ilman nuoren lupaa. Kuvia oli julkaistu lähes päivittäin vuodesta 2009 saakka. Vaikka tytär oli tuolloin jo 11-vuotias, julkaisivat vanhemmat myös vauvakuvia.

– Vanhempani eivät ole tunteneet lainkaan häpeää. He eivät välittäneet, oliko kuva minusta istumassa vessassa tai nukkumassa kehdossa, he kuvasivat kaiken ja tekivät kuvista julkisia, 18-vuotias sanoo The Local Austria -lehdessä.

Nainen kertoo toistuvasti pyytäneensä vanhempiaan poistamaan kuvat sosiaalisesta mediasta. Vanhemmat eivät kuitenkaan piitanneet tyttärensä pyynnöistä, joten tytär lopulta haastoi heidät oikeuteen. Isän mukaan hänellä on oikeus julkaista kuvia, koska on itse ne kuvannut.

– Kyseessä on meidän lapsemme. Sekä vaimolleni että minulle tämä on mukava perhealbumi ja Facebook-ystävämme ovat pitäneet siitä, kommentoi isä Die Ganze Woche -lehdelle.

Nuoren naisen lakimies Michael Rami uskoo, että tyttärellä on hyvä mahdollisuudet voittaa oikeudessa. Jos voidaan todeta, että kuvat loukkasivat hänen oikeutta yksityisyyteen, saattavat vanhemmat joutua maksamaan tyttärelleen useita tuhansia euroja korvauksia. Oikeudenkäynti alkaa marraskuussa.

Ranskassa viranomaiset ovat ohjeistaneet vanhempia, ettei kuvia lapsista tulisi julkaista ilman näiden lupaa. Puolestaan Saksassa lapsilla on jo mahdollisuus haastaa vanhemmat oikeuteen luvatta internetissä julkaistuissa kuvista.

Deutsche Welle: Austrian teen sues parents over childhood photos on Facebook (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle