Hyppää sisältöön

Hirvikärpänen on asettunut Meri-Lappiin vakituisesti

Tähän asti on väitetty, että Lapissa tavatut hirvikärpäset ovat kulkeutuneet tänne pääasiassa turistien mukana. Nyt sitä tavataan yleisesti muun muassa Simon, Tervolan ja Keminmaan alueella.

Siivellinen hirvikärpänen tunkeutumassa poron karvoihin. Kuva: Sauli Laaksonen

Hirvikärpänen on levinnyt jo ainakin Etelä-Lapin korkeudelle saakka. Sitä tavataan yleisesti muun muassa Simon, Tervolan ja Keminmaan alueella.

Tähän asti on väitetty, että Lapissa tavatut hirvikärpäset ovat kulkeutuneet tänne pääasiassa turistien mukana.

Nyt hirvessä loisivat erittäin kiusalliset kärpäset näyttävät kuitenkin asettuneen Meri-Lappiin pysyvästi. 

Viime viikonloppuna metsässä nuorta hirvikoiraa kouluttamassa ollut Simon Riistanhoitoyhdistyksen puhenjohtaja Reima Kemppaiseen mukaan hirvikärpäset ovat huomatta vasti yleisempiä kuin ennen.

– Koiraa kouluttaessa kuljetaan pusikoissa ja yritetään etsiä niitä hirvien esiintymispaikkoja. Lauantaina törmäsin 32 hirvikärpäseen ja taisi olla reilut 30 myös sunnuntaina, Kemppainen ynnää.

– Kyllä ne on kovasti yleistyneet, kun viime vuonna niitä oli vajava 20 vastaavan tyyppisenä ajankohtana, Kemppainen jatkaa.

Jopa 10 000 hirvikärpästä yhdessä hirvessä

Elintarviketurvallissuusvirasto EVIRAN mukaan yhdessä hirvessä saattaa olla jopa 10 000 hirvikärpästä. Koska kärpänen pudottaa siipensä isännän saavutettuaan, se elää loppuikänsä samassa isäntäeläimessä. 

Tutkimusten perusteella hirvikärpäset eivät aiheuta hirvessä huomattavia fysiologisia muutoksia, joten hirvi ilmeisesti sietää loiskärpästään hyvin.

Tutkimusten mukaan hirvikärpänen selviytyy jopa -15 asteen pakkasessa

Suosittelemme sinulle