Lapsissa ja nuorissa piilee ergonomian emeritusprofessorin mukaan terveyspommi, jonka taustalla on mobiililaitteiden käyttö. Ongelman ydin on se, että mobiililaitteet ovat kevyitä, joten niitä voi käyttää millaisessa asennossa tahansa. Lisäksi ne ovat pieniä, joten käyttäjä kurottaa niskaansa nähdäkseen ruudun paremmin.
Niskan koukistaminen ja älylaitteen kannattelu huonossa asennossa ovat loistava resepti niska- ja hartiaseudun ongelmille. Varsinkin nuorelle ihmiselle varhain aloitettu kyyristely voi aiheuttaa ongelmia koko loppuelämän.
– Lapsen keho on vielä kehitysvaiheessa ja mobiililaitteiden käyttö on hyvin intensiivistä, jos sitä ei valvota. Tämä nykyinen tilanne ei näytä lainkaan hyvältä. Terveyspommin ainekset ovat todellakin kasassa, toteaa Itä-Suomen yliopiston ergonomian emeritusprofessori Veikko Louhevaara.
Louhevaaran mukaan tulevaisuuden terveyspommi on realistinen huolenaihe. Jos nuorten liikkumisesta ja mobiililaitteiden käytön rajoituksista ei huolehdita nyt, lapset voivat kasvaa kirjaimellisesti kieroon.
Matalatehoinen lihastyö pitkäkestoisena tai toistuvana aiheuttaa lihaskipuja ja vaivoja. Nämä saattavat ajan myötä muuttua kroonisiksi.
– Seurauksena saattaa olla pysyvä toimintakyvyn ja työkyvyn menetys, Louhevaara huomauttaa.
Staattisesta ja nopeatempoisesta lihastyöstä palautuminen on usein hidasta. Palautuminen esimerkiksi parin tunnin altistuksesta saattaa kestää useita tunteja.
Pieni laite, suuret ongelmat
Niska- ja hartiaseudun ongelmat ovat lisääntyneet jo vuosikymmeniä eli kauan ennen älylaitteiden keksimistä. Älylaitteiden vaara piilee kuitenkin juuri niiden koossa.
Huonon asennon lisäksi laitteiden käyttö aiheuttaa staattista jännitystä. Staattisessa jännityksessä lihakset toimivat matalalla teholla, eli ne hyödyntävät vain viisi prosenttia maksimaalisesta tehostaan. Pitkäkestoinen staattisuus aiheuttaa muun muassa päänsärkyä ja muita kiputiloja.
Pää on yllättävän painava. Se kuormittaa alakaularankaa ja hartian seutua.
Jaakko Marjokorpi
Fysioterapeutti Jaakko Marjokorpi kohtaa työssään niska- ja hartiaseudun vaivoja yhä nuoremmilla asiakkailla, sillä altistus huonoille asennoille alkaa aikaisemmin.
Pään eteen työntynyt asento ja etu kumara aiheuttavat muun muassa päänsärkyä sekä kuormitusta muualla vartalossa.
– Pää on yllättävän painava. Se kuormittaa alakaularankaa ja hartian seutua. Lisäksi kyseessä on staattinen ja pitkittynyt asento, Marjokorpi toteaa.
– On huolestuttavaa ajatella, millaisia hartiaseudun ongelmia nykypäivän nuorilla on vaikkapa kymmenen vuoden päästä, Marjokorpi jatkaa.
Nuorten kohdalla ongelmaksi muodostuu erityisesti se, että he ovat aloittaneet laitteiden käytön varhain. Huonon asennon, staattisen jännityksen ja liikunnan vähenemisen yhteisvaikutus voi johtaa siihen, että meillä on kymmenen vuoden päästä edessämme hyvin sairas nuorten aikuisten sukupolvi.