Hyppää sisältöön

Metsästysseuroissa torjutaan ukkoutumista – nuori metsästyksenjohtaja on vielä harvinainen

Lauantaina alkavaan hirvijahtiin on myönnetty lähes 42 000 pyyntilupaa. Riistakeskuksen mukaan alle 30-vuotiaita metsästyksenjohtajia on vielä vähän.

Henri Kokkonen on kulkenut hirvijahdissa 13-vuotiaasta asti. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Metsästäjät ikääntyvät, jahtiporukat ukkoutuvat, eikä nuoria tulijoita ole riittävästi. Valveutuneimmissa metsästysseuroissa ukkoutumista alettiin torjua jo vuosia sitten.

Niissä nuoret on otettu mukaan hirvenpyyntiin, päästetty hyville ampumapaikoille eikä heillä ole teetetty pelkästään raskaita töitä kuten hirvenruhon kiskomista metsästä lähimmälle ajouralle.

Tervolassa suunnanmuutoksen tulokset ovat nähtävissä. Nuorten metsästäjien määrä on selvässä kasvussa ja heitä on myös hirvijahdin johtajina.

23-vuotias Petri Vaara ja 26-vuotias Henri Kokkonen aloittelevat toista syksyä metsästyksenjohtajina omissa seuroissaan.

– Alussa vähän jännittikin olla siinä tehtävässä, mutta siitä se alkoi sujumaan paremmin ja paremmin, luonnehtii Petri Vaara Tervolan Erämiehistä.

– Ihan näppärästi meni ensimmäinen vuosi, joten miksi ei toinen ja vaikka useampikin, aprikoi Henri Kokkonen Louen Erämiehistä Tervolasta.

Petri Vaara oli hirvijahdissa ensimmäisen kerran 13-vuotiaana. Hän sai harrastuksen pariin myös isänsä. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Hölmöilijät on osattava laittaa ruotuun

Metsästyksenjohtajan tehtävä on vaativa. Sen tietävät myös Tervolan nuoret metsästyksenjohtajat, jotka kuvailevat vaadittuja ominaisuuksia sanoilla luotettava, vastuullinen ja innokas.

Tervolan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Kari Kokkonen toteaa ykskantaan, että koko jahtiporukka luottaa metsästyksenjohtajaan.

– Hänen on tarvittaessa pystyttävä olemaan tiukka ja puuttumaan hankaliin asioihin jo metsässä. Metsästyksenjohtajan tärkein tehtävä on ohjeistaa porukka siten, että metsästys tapahtuu turvallisesti, laillisesti ja eettisesti hyväksyttävästi, luonnehtii Kokkonen.

Kokkosen veljenpoika Henri kokee, että häntä kuunnellaan porukassa ihan yhtä hyvin kuin edellisiäkin johtajia eikä mitään eripuraa ole ollut.

– Kukaan ei yleensäkään niskuroi. Meillä on semmoinen rehti porukka, joten hyvin siellä menee, linjaa puolestaan Petri Vaara.

Vaikka ikää ei ole vielä paljon, on takana jo useamman vuoden kokemus hirvenpyynistä ja pienriistan metsästämisestä. Petri Vaara on innostunut myös karhujahdista, jossa hän on ollut mukana Ruotsissa kahtena syksynä.

Petri Vaara, Kari Kokkonen ja Henri Kokkonen palaamassa ampumaradalta. Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Havainnot ja saaliit kirjataan nettiin

Riistakeskuksen mukaan nuoret ovat harvinaisia metsästyksenjohtajina, mutta hirvitietojen kerääminen sähköisesti saattaa nostaa yhä useamman nuoren seurueen johtoon.

– Onhan se paljon näppärämpää, kun kaikki on sähköisessä muodossa ja ilmoitukset voi hoitaa eteenpäin tietokoneella, Henri Kokkonen sanoo.

Tänä syksynä hirvijahdin etenemistä voi seurata lähes reaali-ajassa, kun hirvihavainnot ja -saaliit ilmoitetaan sähköisesti. Tiedonkeruun digitalisoituminen on iso murros metsästysseuroissa, joissa ne on totuttu kirjaamaan paperille jahdin päätteeksi.

Hirvenmetsästys alkaa lauantaina. Syksyn hirvijahtiin on myönnetty lähes 42 000 pyyntilupaa, mikä on selvästi edellisvuotista enemmän.

Suosittelemme sinulle