Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Uusi tupakkalaki sai Kiinteistöliiton puhelimet pärisemään

Vaikka parveketupakoinnin kieltäminen kiinnostaa monia taloyhtiöitä, kannattaa päätöksissä odotella ensi vuoteen.

Mies tupakalla parvekkeella.
Parveketupakointi on jatkossa entistä helpompi kieltää. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Elokuun puolivälissä voimaan astunut uusi tupakkalaki on saanut useat taloyhtiöt ottamaan yhteyttä Kiinteistöliittoon. Uusi laki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden puuttua nykyistä helpommin parvekkeella tupakointiin.

Neuvontalakimies Heli Launto-Koho Varsinais-Suomen Kiinteistöliitosta myöntää, että puhelin on soinut kovasti.

– Kyllä yhteydenottoja on tullut paljon. Kysymykset ovat koskeneet sitä, voidaanko parveketupakointi kieltää heti tai voiko taloyhtiö ryhtyä jo nyt tekemään päätöksiä asiassa.

Heli Launto-Kohon neuvo innokkaimmille on lyhyt ja ytimekäs.

– Nyt jäitä hattuun! Ei kiirehditä tässä asiassa, vaan ryhdytään toimeen vasta ensi vuoden puolella.

Ei ylimääräisiä yhtiökokouksia

Heli Launto-Koho toivoo, että taloyhtiöissä ei nyt järjestettäisi asian tiimoilta yhtiökokouksia. Vaikka uusi tupakkalaki astui voimaan 15. elokuuta, siinä on useita siirtymäaikaa koskevia säännöksiä.

Esimerkiksi parvekkeelle tupakointia koskevaa sääntelyä sovelletaan vasta vuoden 2017 alusta lukien. Eli vasta tämän jälkeen parveketupakointikieltoa voi hakea kunnan viranomaisilta.

Nyt jäitä hattuun! Ei kiirehditä tässä asiassa.

Heli Launto-Koho

Toisaalta Kiinteistöliiton on hankala ohjeistaa taloyhtiöitä, sillä moni asia on vielä auki. Esimerkiksi se, miten asukkaita pitäisi asiassa kuulla, on vielä täysin auki.

– Mielestäni taloyhtiöissä ei kannata käsitellä tätä asiaa vielä syksyllä. Meiltä puuttuu asetus, jossa tarkemmin säädetään, miten luvan hakeminen käytännössä tapahtuu ja minkälainen on kuulemismenettely.

Moni taloyhtiö haluaa tupakkakiellon

Heli Launto-Koho sanoo, että parveketupakointi on ollut yksi yleisimmistä riidan aiheista taloyhtiöissä. Nyt kun laki mahdollistaa aiempaa helpommin tupakointikiellon, siihen varmasti tartutaan.

Aikamoinen suma saattaa viranomaisille tulla kevään aikana.

Heli Launto-Koho

– Uskon, että hyvin moni taloyhtiö tulee hakemaan tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistopihoille. Aikamoinen suma saattaa tulla viranomaisille kevään aikana.

Yksi pullonkaula parveketupakoinnin kieltämisessä saattaa tulla viranomaisten puolelta.

– Emme tiedä, miten viranomaiset ovat varautuneet tähän ja miten heidän resurssinsa riittävät lupakäsittelyihin ja lupien valvomiseen, neuvontalakimies Heli Launto-Koho sanoo.

Juttua tarkennettu klo 9.48: Heli Launto-Koho uskoo, että hyvin moni taloyhtiö tulee hakemaan tupakointikieltoa parvekkeille ja huoneistopihoille. Yhteisillä piha-alueilla tupakointi on voitu jo aiemminkin kieltää pelkästään taloyhtiön päätöksellä.

Suosittelemme