Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Kansanedustaja Emma Kari kysyi ministeriltä saamelaisten totuus- ja sovintokomitean perustamisesta Suomeen

Komissio on tarkoitus perustaa selvittämään ja paljastamaan saamelaisten historiassa kokemia vääryyksiä on yksi Suomen Saamelaiskäräjien tavoitteista tällä vaalikaudella.

Emma Kari.
Vihreiden kansanedustaja Emma Kari. Kuva: AOP
Inger-Elle Suoninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari kysyi ministeriltä aikooko hallitus ryhtyä toimenpiteisiin saamelaisten Saamelaiskäräjien ehdotuksen mukaisen totuus- ja sovintokomission perustamiseksi kertoo Kari tiedotteessaan. Kari on jättänyt kirjallisen kysymyksen ja kysymys menee aina hallituksen asiasta vastaavalle ministerille.

– Komissio on tarkoitus perustaa selvittämään ja paljastamaan saamelaisten historiassa kokemia vääryyksiä on yksi Suomen Saamelaiskäräjien tavoitteista tällä vaalikaudella, kertoo Kari tiedotteessaan.

Saamelaislapsia pakkosuomalaistettiin sotien jälkeen

Saamelaiskäräjien mukaan myös Suomessa olisi tarvetta totuuskomissiolle. Suomi on Ruotsin ja Norjan tapaan pyrkinyt historiassaan sulauttamaan saamelaiset valtaväestöön. Esimerkiksi saamelaislapsia pakkosuomalaistettiin sotien jälkeen 1940-luvun lopulta lähtien laittamalla heidät suomalaisiin asuntolakouluihin.

Koululaisia luokkahuonessa Menesjärvellä 1960-luvulla.
Koululaisia luokkahuonessa Menesjärvellä 1960-luvulla. Kuva: Siida

Keskustelu totuus- ja sovintokomission perustamisesta myös Suomeen on noussut esille Ruotsissa käytävän keskustelun myötä, missä Saamelaiskäräjät ja syrjintävaltuutettu ovat ilmaisseet halunsa perustaa totuuskomissio selvittämään ja tuomaan julkisuuteen saamelaisten historiassa kokemat vääryydet.

Totuuskomissiot toimineet menestyksekkäästi Etelä-Afrikassa ja Kanadassa

Totuuskomission kaltaiset toimielimet ovat aikaisemmin toimineet menestyksekkäästi muun muassa Etelä-Afrikassa ja Kanadassa. Kanadassa on selvitetty mitä 150 000 alkuperäiskansalaista joutuivat kokemaan asuntolakouluissa, joita käytettiin heidän sulauttamiseen valtaväestöön.

– Komitean työn tuloksena yli 80 000 ihmistä on saanut korvauksia fyysisistä ja psyykkisistä kärsimyksistä ja 30 000 henkilöä seksuaalisista hyväksikäytöistä. Lisäksi työn tuloksena tehtiin kymmeniä parannusehdotuksia alkuperäiskansalaisten tilanteeseen Kanadassa, kertoo Kari.

Etelä-Afrikassa totuuskomissio oli oikeusistuimen kaltainen elin, jonka maan kansallisen yhtenäisyyden hallitus perusti vuonna 1995 selvittämään apartheidin aikaisia rikoksia. Komissiolla oli keskeinen asema Etelä-Afrikan muutoksessa demokraattiseksi valtioksi.

Suosittelemme