Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Ministeriö mokasi: Bernerin Finavia-viestien mustalla peitetyt nimet sai helposti esiin

Tietokoneohjelmalla pystyi paljastamaan Bernerin viesteistä peitetyt pankkien ja Finavian hallituksen entisten jäsenten nimet. Liikenne- ja viestintäministeriön mukaan kyseessä oli inhimillinen virhe.

Anne Berner
Anne Berner Kuva: Pekka Tynell / Yle
Mikko Leppänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi keskiviikkona ministeri Anne Bernerin (kesk.) tekstiviestejä, jotka liittyvät Finavia-sotkuun. Viesteistä oli piilotettu ihmisten ja pankkien nimiä mustilla palkeilla. Nimet saa kuitenkin esiin yksinkertaisella keinolla.

Bernerin ja Finavian hallituksen entisen puheenjohtajan Riitta Tiuranniemen väliset viestit julkaistiin PDF-tiedostona.

Nimet peittäviä mustia laatikoita pystyi liikuttamaan sopivalla PDF-editorilla ja siten paljastamaan peitetyt nimet. Tällä keinolla sai selville, että viesteissä mainitut pankit ovat SEB ja Danske Bank.

Bernerin viesteistä on myös peitetty kolmen Finavian entisen hallituksen jäsenen nimet. Yle on päättänyt jättää näiden henkilöiden nimet julkaisematta.

Virallisia julkistamisohjeita ei noudatettu

Ministeriön ohjeiden mukaan julkaistavista dokumenteista pitäisi ensin peittää salattavat kohdat. Sitten dokumentti tulisi tulostaa ja lopuksi skannata PDF-muotoon.

Tämän jälkeen PDF-tiedosto on valmis julkaistavaksi. Jos ohjeistusta noudattaa, niin peitettyjä tietoja ei voi kaivaa esiin.

– Ilmeisesti tässä on tapahtunut inhimillinen virhe. Tutkimme edelleen asiaa, ministeriön konserniohjausosaston ylijohtaja Juhapekka Ristola sanoi Svenska Ylelle.

Ilmeisesti dokumentin julkaisuvaiheessa tiedostoa ei oltu tulostettu ja skannattu ministeriön ohjeiden mukaisesti.

Ristolan mukaan julkisuuteen ei kuitenkaan päätynyt salaiseksi luokiteltua tietoa. Hän arvioi, että paljastuneet tiedot eivät vahingoita viesteissä mainittuja henkilöitä ja yrityksiä.

Liikenne- ja viestintäministeriö korvasi viallisen PDF-tiedoston korjatulla versiolla sen jälkeen, kun Svenska Yle oli ottanut ministeriöön yhteyttä.

Suosittelemme sinulle