Hyppää sisältöön

Professori: Ministeriön viestien julkistaminen hyvä asia – nimien peittäminen silti huolimatonta

Valtionhallinnon asiantuntija Olli Mäenpää pitää myönteisenä, että ministeriössä halutaan edistää julkisuutta. Ministeriöiden julkisuuskäytännöt kuitenkin vaihtelevat.

Klikkaa kuva suuremmaksi. Kuva: Liikenne -ja viestintäministeriö

Hallintotieteiden professori Olli Mäenpää pitää myönteisenä, että liikenne- ja viestintäministeriössä on mietitty mahdollisimman laajasti tiedontarvetta Finavian johdannaiskauppojen yhteydessä.

Ministeriö on julkistanut teksti- ja sähköpostiviestejä ministeriön ja Finavian välillä. Samat tiedot on myös annettu eduskunnalle.

Ministeriön toiminnan tekee harvinaiseksi se, että valtionhallinnosta kerrotaan julkisuuteen asioita taustoittavia yksityiskohtia. Yleensä taustoja pitää erikseen pyytää julkishallinnosta.

Ministeriöllä on ohje, kuinka tietoja luovutetaan. Ministeriö peitti viesteistä pankkien ja Finavian tarkastusvaliokunnan mahdollisen uuden jäsenen ehdokkaiden nimet.

– Nimien peittämiseen ei löydy julkisesti omistetun yhtiön osalta lain suojaa. Pankkien osalta voi olla kyse liikesalaisuudesta, professori Olli Mäenpää arvioi.

Peittäminen hutilointia

Pankkien nimet ovat olleet julkisesti tiedossa Finavian oikeudenkäynnin yhteydestä.

Mäenpään mukaan nimien peittämiselle pitää olla lakiin perustuva syy.

– Kyllä ministeriö on toiminut vähintäänkin huolimattomasti ilman lain turvaa.

Myös pankkien nimet olisi voinut Mäenpään mukaan kertoa, jos ne ovat olleet jo julkisuudessa.

Professori Mäenpää ei pysty arvioimaan tarkasti eri ministeriöiden ja valtion virastojen julkisuuskäytäntöjä. Käytännöt vaihtelevat jo eri ministeriöiden välillä.

Viranomaistoimintaa ohjaavan julkisuuslain lähtökohta on mahdollisimman laaja julkisuus.

14.09 klo 14.37 Juttua tarkennettu peitettyjen nimien osalta. Kyse ei ollut hallituksen täydentämisestä vaan yhtiön tarkastusvaliokunnan uudesta jäsenestä.

Suosittelemme sinulle