Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Asema-aukion pahoinpitelyssä kiinniotto – poliisi vahvistaa Vastarintaliikkeen osuuden

Nuori mies pahoinpideltiin uusnatsistisen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa viikko sitten. Mies kuoli myöhemmin sairaalassa.

Ihmiset sytyttivät kynttilöitä ja toivat kukkia Helsingin Asema-aukiolle.
Ihmiset sytyttivät kynttilöitä ja toivat kukkia Helsingin Asema-aukiolle. Kuva: Outi Kuitunen / Yle
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi on ottanut kiinni vuonna 1990 syntyneen miehen epäiltynä viikko sitten lauantaina Helsingin Asema-aukiolla tehdystä pahoinpitelystä, kertoo Helsingin poliisilaitos. Häntä epäillään törkeästä kuolemantuottamuksesta. Mies ilmoittautui poliisille itse viime yönä.

Mahdollinen vangitsemisvaatimus tai vapautus on tehtävä viimeistään tiistaina, kertoo komisario Teemu Kruskopf Helsingin poliisilaitokselta. 

Aukiolla oli lauantaina käynnissä uusnatsistisen Suomen vastarintaliikkeen mielenilmaisu. Mielenosoitukseen osallistunut mies oli pahoinpidellyt 28-vuotiaan miehen. Pahoinpitelijä ja muut Vastarintaliikkeen mielenilmaisijat olivat poistuneet paikalta.

Hän kertoi kulkeneensa ohi. Hän oli tullut mielenilmaisijoiden eteen ja sylkäissyt, jonka jälkeen hänen päällensä oli käyty.

Komisario Teemu Kruskopf

Poliisi aloitti tutkinnan nimikkeillä pahoinpitely ja törkeä vammantuottamus. Pahoinpidelty pääsi sairaalasta kotiin torstaina. Hän kuoli perjantaina. Toinen rikosnimikkeistä muuttui törkeäksi kuolemantuottamukseksi. Poliisi ehti puhuttaa miehen sairaalassa ennen tämän kuolemaa.

– Hän kertoi kulkeneensa ohi. Hän oli tullut mielenilmaisijoiden eteen ja sylkäissyt, jonka jälkeen hänen päällensä oli käyty, Kruskopf kertoo.

Esitutkinta on kesken. Mies pahoinpideltiin iltapäivällä ja paikalla Helsingin keskustassa oli runsaasti ohikulkijoita. Poliisi pyytää silminnäkijöitä ottamaan yhteyttä Helsingin poliisiin. Virka-aikana klo 8–16 havainnoista voi ilmoittaa puhelinnumeroon 0295 47 5382 ja virka-ajan ulkopuolella puhelinnumeroon 0295 41 7935 tai sähköpostiosoitteeseen: vakivaltarikosyksikko.helsinki@poliisi.fi.

"Tapahtuman luonne ei käynyt esille ilmoituksesta"

Poliisi ei ollut paikalla pahoinpitelyn tapahtuessa. Helsingin poliisin viestintäjohtaja, ylikomisario Juha Hakola kertoo, että poliisi oli saanut lauantain vastaisena yönä sähköpostitse ilmoituksen lehtisten jakamisesta lauantaina. Ilmoituksesta ei kuitenkaan käynyt ilmi, että kyseessä oli uusnatsistinen Vastarintaliike.

– Tapahtuman todellinen luonne ei ole käynyt esille ilmoituksesta, Hakola perustelee, miksei poliisi ollut paikalla.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vaatii, että järjestöjen väkivaltainen käytös on saatava loppumaan. Hän kuitenkin muistuttaa esimerkiksi toiminnan mahdollisen kieltämisen ongelmallisuudesta:

– Vaikka järjestö lakkautettaisiin, sen toiminnan jatkaminen on mahdollista, hän sanoo.

"Tunsin hänet antirasistina"

Riku Ahola tunsi miehen, joka kuoli sairaalassa Asema-aukiolla tapahtuneen pahoinpitelyn jälkeen.

Riku Ahola tuli sunnuntaina Helsingin Asema-aukiolle tuomaan kynttilän entisen työkaverinsa muistoksi. Ahola kertoo olleensa miehen työtoveri viitisen vuotta sitten huonekalualalla.

– Hän otti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin, tunsin hänet antirasistina, Ahola muistelee.

Suosittelemme