Hyppää sisältöön

DN: Venäjän salainen uhka nopeutti joukkojen sijoittamista Gotlantiin

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö Mikael Bydén päätti keskiviikkona aikaistaa pysyvän sotilasjoukon sijoittamista Gotlantiin puolella vuodella.

Ilmapuolustuksen rakettia pystytetään Gotlannin rannikolle.
Ilmatorjuntaharjoitus Gotlannissa 5. marraskuuta. Kuva: Mattias Nurmela / Ruotsin Puolustusvoimat
Paula Tapiola

Ruotsilla on uutta tietoa Venäjän kasvaneesta uhkasta maata kohtaan, väittää sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan uhkan luonne on huippusalainen, ja se vaikutti siihen, että Ruotsi nopeutti pysyvien joukkojen sijoittamista Gotlantiin.

Lehti kertoo tietojensa olevan peräisin lähteistä, joilla on hyvä käsitys tiedustelutilanteesta. Uhkan tarkempi luonne on luokiteltu huippusalaiseksi, koska sillä on äärimmäinen merkitys valtakunnan turvallisuudelle.

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö on syksyllä syyttänyt Venäjää Ruotsin turvallisuuden heikentymisestä. Ruotsin puolustusvoimat on myös ilmoittamatta testannut sotilasjoukkojensa valmiutta syksyn aikana, kertoo Dagens Nyheter.

Puolustusvoimien aseistautunut sotilasjoukko Skaraborgin rykmentti P4 lähetettiin esimerkiksi valmiusharjoitukseen Gotlantiin. Keskiviikkona ylipäällikkö Micael Bydén päätti, että joukko pysyisi strategisesti tärkeällä saarella. Hän halusi varmistaa Ruotsin pysyvän läsnäolon siellä.

Dagens Nyheter on tavoitellut puolustusministeri Peter Hultqvistiä, mutta tämä ei ole halunnut kommentoida tietoja lehdelle. Tiedusteluanalyysin professori Wilhelm Agrell Lundin yliopistosta sen sijaan kommentoi näin:

– Tiedustelukuvassa on tapahtunut jotakin. Me kansalaiset emme tiedä, mitä. Sen sijaan näemme vaikutukset. Sotilasjoukkojen nopea sijoittaminen Gotlantiin on poikkeuksellista, Agrell sanoo lehdessä.

Pysyvät sotilasjoukot oli alun perin määrä sijoittaa saarelle vasta puolen vuoden päästä.

Suosittelemme sinulle