Hyppää sisältöön

Orpo kieltäisi väkivaltaiset äärijärjestöt – "Olen syvästi huolissani Suomesta"

Kokoomusjohtaja sanoo, että äärioikeistolaiset järjestöt ovat uhka turvallisuudelle Suomessa. Hän tuomitsee väkivallan Helsingissä.

Petteri Orpo Kuva: AOP

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo, että poliisin on syytä käydä tarkasti läpi tapahtumat uusnatsien mielenosoituksessa Helsingissä ja saada vastuulliset vastuuseen.

Poliisi on ottanut kiinni miehen, jota epäillään pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta mielenilmauksessa runsas viikko sitten.

Orpon mukaan väkivallan käyttäminen poliittisten tavoitteiden saavuttamiseen on ilmiö, joka suomalaisten on yhdessä saatava kitkettyä pois määrätietoisilla toimilla.

Orpon mielestä väkivaltaiset äärijärjestöt pitäisi kieltää. Hän odottaa, että sisäministeriö saa selvitettyä asian perinpohjaisesti.

– Jos löytyy keinot kieltää väkivaltaa käyttävien poliittisten järjestöjen toiminta, niin kannatan sitä, Orpo sanoo.

Orpon mukaan asiasta on keskusteltu jo alkuvuonna hallituksessa, mutta oikeusoppineet ovat olleet erimielisiä miten väkivaltaiset järjestöt olisi mahdollista kieltää.

"Yksikin tällainen tapahtuma uhka Suomelle"

Kokoomusta johtava Orpo pitää äärioikeistolaisia järjestöjä turvallisuusuhkana Suomessa. Hän kiistää olevansa kuitenkaan eri linjalla kuin suojelupoliiisi. Supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva sanoi maanantaina Ylelle, että äärijärjestöt eivät sinällään uhkaa valtion turvallisuutta.

– Jos katsotaan suurta kokonaisuutta, kyse on aika pienen, käsittämättömän joukon toiminnasta. Koen, että yksikin tällainen tapahtuma on uhka Suomelle, johon olemme tottuneet, Orpo sanoo.

Orpon mukaan Helsingin Asema-aukion pahoinpitelyn taustalla on ääriajattelun lisääntyminen Suomessa. Orpo sanoo olevansa syvästi huolissaan Suomesta.

– Nyt jos joskus Suomessa tarvitaan malttia ja suvaitsevaisuutta. Suuren enemmistön, joka ei tällaista hyväksy, pitää toimia yhdessä ja määrätietoisesti.

Li Andersson hallituksen toimista: Hiljaista ollut

Li Andersson. Kuva: AOP

Oppositiopuolue vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mukaan suuri ongelma on, että väkivaltaisten ryhmittymien uhkaan ei ole suhtauduttu Suomessa asian vaatimalla vakavuudella.

– Toivottavasti poliisijohto käy keskustelua, ovatko heidän arvionsa ryhmittymistä tilanteen tasalla.

Anderssonin mukaan myös äärijärjestöjen laillisuutta voidaan arvioida, mutta hän korostaa, että jo voimassaolevat lait antavat poliisille mahdollisuudet puuttua ryhmien toimintaan.

– Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Vastarintaliikkeen katutapahtuman yhteydessä on tapahtunut pahoinpitely.

Andersson ei anna korkeita pisteitä myöskään hallituksen toimille äärioikeiston suitsimiseksi.

– Voi kiteyttää, että aika hiljaista on ollut.

Rinne: Pääministerin tultava ulos, Lindström ei kommentoi

Antti Rinne Kuva: Yle

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi maanantaina iltapäivällä, että hallituksen tulisi pääministerin johdolla todeta selvästi, että tarpeet lainsäädännön muuttamiseksi selvitetään.

Rinteen mukaan rasistinen ääritoiminta pitää torjua Suomesta. Hän ennakoi, että rikoslakiin tarvittaisiin pykälä, jossa rasistinen järjestäytynyt toiminta kielletään.

– Jos joku puolue antaa kasvualustaa tällaiselle toiminnalle sitä selkeästi tuomitsematta, sellaisen puolueen vastuu on suuri.

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) kieltäytyi Ylelle kommentoimasta Asema-aukion väkivallantekoa tai hallituksen toimia asiassa. Myöskään pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.) eivät antaneet aiheesta maanantaina haastattelua, vaan kommentoivat asiaa blogeissaan.

Suosittelemme sinulle