Hyppää sisältöön

Suunnitelma: Yle Teema ja Yle Fem samalle tv-kanavalle

Yleisradio suunnittelee lähettävänsä jo ensi keväänä Yle Teeman ja ruotsinkielisen Yle Femin ohjelmat samalta tv-kanavalta. Ylen hallintoneuvosto päättää asiasta myöhemmin syksyllä.

Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Yle Teeman ja Yle Femin televisio-ohjelmat on tarkoitus lähettää tulevaisuudessa yhdeltä ja samalta tv-kanavalta, jos Ylen hallintoneuvoston suunnitelma toteutuu.

Ylen ohjelmatarjonnasta vastaava johtaja Ismo Silvo sanoo, että uudistuksen pääpaino on Areenassa. Sinne siirretään yhä enemmän Ylen ohjelmia.

– Kyse on aika isosta tv-tarjonnan uudistuksesta. Areenasta tulee tulevaisuuden television käyttöliittymä, Ylen Julkaisut-yksikön johtaja Ismo Silvo sanoo.

Silvo kuitenkin lupaa, että Yle Femin ja Yle Teeman ydinohjelma jatkaa television ohjelmistossa.

– Ne tulevat tälle kanavapaikalle tarjolle, Silvo toteaa.

Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ruotsinkieliset tv-uutiset ja lastenohjelma Buu-klubben jatkavat Yle Teeman ja Yle Femin jaetulla kanavapaikalla ja mahdollisesti vielä tuttuun kellonaikaan.

Paukut Yle Areenaan

Uudistuksen seurauksena Ylellä olisi tulevaisuudessa entistä laajempi ohjelmatarjonta Yle Areenassa kolmen perinteisen tv-kanavapaikan lisäksi.

Sekä Yle Teema että Yle Fem jatkaisivat uudistuksen jälkeen omina itsenäisinä brändeinään. Ne jakaisivat kanavapaikan viisi. Sillä ei ole vielä nimeä.

Svenska Ylen johtaja Marit af Björkesten uskoo, että suomenruotsalainen yleisö hyötyisi uudistuksesta parempien sisältöjen ansiosta.

– Meillä olisi hieman enemmän resursseja sisällön tekemiseen ja yleisö hyötyy pitkän päälle siitä, että sisällöt ovat hyvin näkyvillä ja niitä pystytään kehittämään samalla tavalla kuin suomenkielisiä sisältöjäkin.

Af Björkestenin mukaan Femin ja Teeman ohjelmat sopivat hyvin samalle kanavapaikalle.

– Jos katsoo tuntimäärää, ne sopivat erittäin hyvin. Olemme laskeneet, että ensilähetysten määrä ei laske uudistuksen myötä, af Björkesten sanoo.

Henkilöstöä ei leikata

Ylen suunnitelma vähentää kanavapaikkojen määrää televisiossa neljästä kolmeen liittyy ihmisten muuttuneeseen mediakäyttäytymiseen.  Tv:tä katsotaan yhä enemmän verkossa.

Julkaisut-yksikön johtaja Silvo toteaa, että uudistuksella ei pyritä henkilöstövähennyksiin.

– Tällä uudistuksella ei ole suoraan henkilöstövaikutuksia eikä niitä tavoitella, Silvo sanoo.

Yle Fem on lähettänyt myös SVT:n eli Ruotsin television ohjelmaa, mutta sen jatko on vielä auki.

Lopullinen päätös kanavien tv-jakelusta tehdään näillä näkymin lokakuun lopulla, kun hallintoneuvosto on ensin kuullut asiassa ulkopuolisia asiantuntijoita.

Yle Teema ja Yle Fem aloittivat toimintansa elokuussa 2001, Yle Fem nimellä FST. Teema tavoittaa viikoittaan noin 2,3 miljoonaa katsojaa ja Fem hieman yli kaksi miljoonaa.

Ylen hallintoneuvosto on Yleisradion ylin päättävä elin. Sen jäsenet valitsee eduskunta.

Suosittelemme sinulle