Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Maailman suurin nettikauppa myy matkoja Lappiin – pohjoiseen odotetaan kiinalaisten vyöryä

Maailman suurin verkkokauppa, kiinalainen Alibaba on ottanut Lapin matkoja myyntiin matkatoimistonsa Alitripin sivuille. Lappilainen matkailuväki uskoo sen tuovan aiempaa enemmän kiinalaisia Lappiin.

Kiinalaisia turisteja poseeraamassa napapiirillä Rovaniemellä.
Ryhmä kiinalaisia turisteja poseeraa napapiirillä Rovaniemellä. Kuva: Antti Mikkola / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensimmäiset Alitripin asiakkaat saapuivat Rovaniemelle ja Saariselälle viime viikolla. Heitä oli kolmekymmentä.

– Vierailu sujui tosi hyvin. Alitripin tuotepäällikkö oli myös viime viikolla Rovaniemellä. He olivat tyytyväisiä palveluun ja talvikauden aikana odotettavissa on useita kymmeniä samanlaisia ryhmiä, Santa's Hotelsin myyntijohtaja Jussi Perkkiö sanoo.

Perkkiön mukaan kiinalaisille Lapin hiljaisuus, rauhallisuus ja esimerkiksi revontulet ovat todellista eksotiikkaa, eikä Lappia myydä heille vain lumisena joulupukin maana.

Alitrip myy tällä hetkellä kolmea Lapin matkailutuotetta verkkosivuillaan. Yhdessä näistä Santa's Hotels on mukana. Santa's Hotelsilla on hotellit Rovaniemellä, Sodankylän Luostolla ja Inarin Saariselällä, igluja Rovaniemellä ja Luostolla sekä huviloita Levillä ja mökkejä Kilpisjärvellä. Yhteensä yhtiöllä on yli 500 huonetta, kun mukaan lasketaan jouluun mennessä valmistuvat laajennukset.

Millä Lappi erottuu kiinalaisen verkkokaupan valtavasta valikoimasta jossa riittää matkakohteita?

– Lappi erottuu siellä varsin hyvin. Alitrip on panostanut paljon markkinointiin Kiinassa sosiaalisessa mediassa, katumainonnassa ja printtimediassa. Lappi on yhtenä ensimmäisistä kansainvälisistä matkakohteista mukana kiinalaisessa verkkokaupassa, Perkkiö toteaa.

Perkkiön mukaan Alitripin kautta Lappiin matkustaa hyvätuloista väkeä, joka on jo käynyt Euroopan metropoleissa ja haluaa kokeilla jotain uutta.

Tulevaisuudessa suoria lentoja Kiinasta

Alitrip aikoo tuoda tuhansia kiinalaisturisteja Lappiin ensi talvena Finnairin koneilla. Kone lentää Kiinasta Helsinkiin ja siellä vaihdetaan koneeseen, joka laskeutuu Rovaniemelle. Esimerkiksi Pekingistä Helsinkiin lentää noin kahdeksassa tunnissa ja Helsingistä Rovaniemelle runsaassa tunnissa.

Ihan lähivuosina tullaan näkemään myös suoria lentoja.

Santa's Hotelsin myyntijohtaja Jussi Perkkiö

Perkkiö ja moni muu Lapin matkailuvaikuttaja uskoo, että tulevaisuudessa Kiinasta lennetään suoraan Lappiin.

– Ihan lähivuosina tullaan näkemään myös suoria lentoja. Alitrip on omilla toimenpiteillään kasvattamassa ja rakentamassa sellaista kysyntää Kiinan markkinoille mitä he eivät itsekään pysty oman verkkokauppansa kautta tyydyttämään, jolloin siitä riittää varmasti myös muille. Se taas asettaa paineita myös liikenneyhteyksille, Perkkiö toteaa.

Tuoreimpien majoitustilastojen mukaan kiinalaiset ovat neljänneksi suurin Rovaniemelle saapuva ulkomaalaisryhmä. Koko Lappiin kiinalaisia saapuu arviolta joitakin kymmeniä tuhansia vuosittain.

Yle Rovaniemi pyysi tätä juttua varten haastattelun Alitripin tuotepäälliköltä Luye Wangilta sähköpostitse, mutta hän ei vastannut jutun valmistumiseen mennessä.

Alibaba on maailman suurin verkkokauppa. Alibaba Groupiin kuuluu muun muassa Aliexpress, jossa ihmiset eri puolilta maailmaa voivat ostaa kiinalaisia tuotteita. Alibaballa on myös oma mobiilimaksujärjestelmä, Alipay.

Suosittelemme