Hyppää sisältöön

Asema-aukion kuolemantuottamuksesta epäillyllä synkkä rikostausta

Törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty kansallissosialistisen Vastarintaliikkeen jäsen on Ylen tietojen mukaan moneen kertaan tuomittu väkivaltarikollinen.

Nuolitarra roskapöntn kyljessä
Vastarintaliikkeen logo. Kuva: Yle
Eero Mäntymaa

Poliisi on ottanut kiinni miehen Helsingin Asema-aukion tapahtumien johdosta. Poliisin mukaan törkeästä kuolemantuottamuksesta epäilty henkilö kuuluu Vastarintaliikkeen perustajiin.

Epäillyllä on Ylen tietojen mukaan pitkä rikostausta. Useimmat tuomioista ovat tulleet pahoinpitelyistä, joissa uhria on ensin lyöty ja sen jälkeen potkittu.

Ensimmäisen väkivaltarikoksensa epäilty teki teini-iässä. Tuomioksi pahoinpitelystä tuli hyökkääjän alaikäisyyden vuoksi vain sakkoja.

Vuonna 2009 mies syyllistyi useisiin pahoinpitelyihin. Keväällä hän pahoinpiteli porukalla ulkomaalaisen miehen. Hakatun mukaan hänen hyökkääjänsä olivat kertoneet olevansa "natsisotilaita". Jo vajaan kuukauden jälkeen epäilty oli pahoinpidellyt toisen ja vuoden lopulla kolmannen henkilön.

Vuonna 2010 mies syyllistyi yhteen, vuonna 2011 kahteen pahoinpitelyyn. Pahoinpitelyistä ja uhkauksesta mies sai 10 kuukauden ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Väkivalta jatkui linnatuomion jälkeen. Viimeisin tuomio annettiin vuonna 2012 tapahtuneesta pahoinpitelystä.

Väkivaltarikoksien lisäksi tuomioita on tullut vahingonteosta, virkavallan vastustamisesta, näpistyksestä sekä vaarallisten esineiden, kuten nyrkkirautojen ja teleskooppipatukoiden, hallussapidosta. Vuonna 2010 hän sai tuomion kaasusumuttimien luvattomasta maahantuonnista.

Nyt miehen saama rikosepäily on hänen rikoshistoriansa vakavin. Tuomio törkeästä kuolemantuottamuksesta on vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta vankeutta.

Epäilty on Ylen tietojen mukaan osallistunut useisiin jalkapallo-ottelujen yhteydessä käytyihin huligaanitappeluihin.

Hän on ollut mukana myös Pohjoinen Perinne -yhdistyksessä, joka julkaisee valemediana tunnettua Magneettimediaa.

Juttua muokattu 19.9. klo 20.30: Jutusta on poistettu epäillyn viestittelyä koskevat lauseet.

Suosittelemme sinulle