Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Husin syöpäklinikalla sisäilmaongelmia – "Aiheuttaa herkissä ihmisissä oireilua"

Potilaiden ei tiedetä reagoineen sisäilmaongelmiin, sanoo kiinteistöjohtaja Hannu Lähteenmäki. Osa syöpätautien klinikasta aiotaan nyt peruskorjata.

Meilahden tornisairaala.
Syöpätautien klinikka sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Kuvassa Meilahden tornisairaala. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Esa Koivuranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin eli Husin syöpätautien klinikalla on todettu sisäilmaongelmia. Osa klinikan henkilökunnasta on oireillut ongelmien vuoksi.

Ongelmia on havaittu vain rakennuksen ensimmäisen kerroksen eteläisessä päädyssä ja sielläkin ainoastaan muutamissa huoneissa, kertoo kiinteistöjohtaja Hannu Lähteenmäki Husin tilakeskuksesta. Kyse on peruskorjaamattomasta tilasta. Peruskorjausta pyritäänkin nyt nopeuttamaan, hän toteaa.

Julkisivurakenteen läpi tulee ilmaa. Siihen kontaminoituu haitallisia aineita, mikä aiheuttaa oireilua.

Hannu Lähteenmäki

Esimerkiksi rakennuksen ensimmäisen kerroksen pohjoinen pääty on jo peruskorjattu.

Lähteenmäki ei osaa arvioida, moniko työntekijä on oireillut sisäilmaongelmien takia, mutta hän sanoo, ettei potilaiden tiedetä reagoineen niihin.

– Kyse on vastaanottotoiminnasta, jossa potilaat ovat vain lyhytaikaisesti.

– Henkilökunta on oireillut, ja kun asiaa on tutkittu, on löydetty, että muutamassa huoneessa tulee ilmaa julkisivurakenteen läpi. Siihen kontaminoituu rakenteista haitallisia aineita, mikä aiheuttaa herkissä ihmisissä oireilua, Lähteenmäki selittää tilannetta.

"Potilaita ohjataan eri osoitteeseen"

Remontin laajuutta ei toistaiseksi tiedetä. Korjattava alue kuitenkin tyhjennetään ja osa toiminnoista siirretään Meilahden alueen ulkopuolelle väistötiloihin, Lähteenmäki sanoo.

Selvitämme koko alueen peruskorjausta toiminnallisista syistä.

Hannu Lähteenmäki

– Sisäilmaongelmia esiintyy vain muutamissa huoneissa, mutta selvitämme nyt koko alueen peruskorjausta toiminnallisista syistä samassa yhteydessä.

– Potilaiden hoitoon tämä ei vaikuta. Joidenkin vastaanottojen uudelleenohjauksia tulee, potilaita ohjataan eri osoitteeseen.

Tarkka aikataulu selviää kiinteistöjohtajan mukaan lähitulevaisuudessa. Myös itse remontti toteutetaan näillä näkymin vuoden sisällä, hän arvioi.

Husin syöpätautien klinikka sijaitsee Helsingin Meilahdessa. Siellä hoidetaan vuosittain noin 13 000:ta potilasta, Hus kertoo. He voivat olla kotoisin myös muualta kuin Helsingistä tai Uudeltamaalta. Klinikalla työskentelee noin 240 henkilöä.

Suosittelemme