Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 6 vuotta vanha

Niinistö ja Terho: Suomen Vastarintaliike voitaisiin kieltää

A-studiossa vierailleet Ville Niinistö ja Sampo Terho tuomitsivat kuin yhdestä suusta kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa Helsingissä. Poliittisen väkivallan kasvu huolettaa molempia.

Ville Niinistö, puheenjohtaja (vihr) ja Sampo Terho, eduskuntaryhmän pj. (ps) A-studion vieraana 19. syyskuuta.
Ville Niinistö, puheenjohtaja (vihr) ja Sampo Terho, eduskuntaryhmän pj. (ps) A-studion vieraana 19. syyskuuta. Kuva: Yle
Hanna Juuti
Avaa Yle-sovelluksessa

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä päättäjät olisivat voineet tehdä enemmänkin ilmapiirin kiristymisen ehkäisemiseksi Suomessa. Hänen mielestään kehitys on tapahtunut vaivihkaa, ilman että media ja poliitikot ovat tapahtunutta täysin ymmärtäneet.

– Rasistisen puheen ja vihapuheen on annettu yleistyä. Ja seuraavalla tasolla ovat sitten liikkeet, joilla on pyrkimystä väkivaltaiseen toimintaan. Vihapuheen lisääntyminen esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on madaltanut radikalisoitumisen kynnystä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Sampo Terhoakin poliittisen väkivallan kasvu huolestuttaa. Hän kuitenkin vakuutti, että ilmapiirin kiristyminen on otettu vakavasti jo pitkään ja se on nähtävissä muuallakin kuin Suomessa.

– Paradoksaalista kyllä, nämä ääriliikkeetkin ovat kansainvälisiä, kansainvälisyyttä vastaan.

Mitä poliitikot voivat tehdä?

Asema-aukion tapahtumien jälkeen on perätty hallituksen vastuuta äärioikeiston kasvusta. Terho muistutti, että edellisetkin hallitukset olisivat voineet puuttua äärioikeistolaisen Suomen Vastarintaliikkeen toimintaan. Nyt on kuitenkin tarkoitus toimia.

– On mietitty, mitä voitaisiin saavuttaa, jos lähdettäisiin kieltämään tämäntyyppisiä järjestöjä.

Terhon mukaan vielä ei ole toimittu, koska on epäselvää, mitä käytännössä tarkoittaisi sellaisen järjestön kieltäminen, joka ei ole rekisteröity yhdistys. Hän olisi kuitenkin valmis harkitsemaan lakitoimenpidettä, joka kieltäisi Vastarintaliikkeen toiminnan.

– Jos pystytään osoittamaan, mitä se toisi nykyiseen lainsäädäntöön lisää. Kansalaisvapauksia ei saisi kuitenkaan rajoittaa. Pitää tarkkaan määritellä, minkätyyppiset järjestöt pitää lakkauttaa.

Ville Niinistön mukaan nykysäädökset antaisivat jo mahdollisuudet väkivaltaisen liikkeen toiminnan estämiseen. Se voitaisiin tehdä järjestäytyneen rikollisen toiminnan lainsäädännön perusteella.

– Vastarintaliike on joukko, joka tietoisesti käyttää väkivallan uhkaa tilaisuuksissaan. He ovat valmiita sitä myös käyttämään, jos kokevat jonkun uhkaavan heitä. Se on heidän toimintatapansa.

Suosittelemme sinulle