Hyppää sisältöön

YK hyväksyi pakolaistoimia tehostavan julistuksen: "Vahva poliittinen kannanotto"

Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä YK:n pakolaisia koskeva julkilausuma jää kauas tavoitteista eikä se sido valtioita.

IOM:n puheenjohtaja William Lacy Swing ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon allekirjoittavat sopimusta, jonka myötä  IOM liittyy osaksi YK-järjestelmää.
Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön (IOM) puheenjohtaja William Lacy Swing (vas.) ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon (oik.) allekirjoittavat sopimusta, jonka myötä IOM liittyy osaksi YK-järjestelmää. Kuva: AOP
Terhi Toivonen,
Marja Manninen

YK:n ensimmäinen pakolaiskokous on hyväksynyt New Yorkissa julkilausuman (siirryt toiseen palveluun), jolla pyritään saamaan aikaan paremmin koordinoituja ja humaanimpia ratkaisuja pakolaiskriisin lievittämiseksi.

YK:n pakolaisjärjestön johtaja Filippo Grandi sanoi, että New Yorkin julkilausuma on ennen näkemättömän vahva poliittinen kannanotto.

Grandin mukaan julkilausuma täyttää kansainvälisessä suojelujärjestelmässä olevan aukon jakamalla vastuuta pakolaisista Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan hengessä.

Julistuksen allekirjoittaneet 193 maata vaativat, että pakolaisten ihmisoikeuksia suojellaan ja että humanitääristä apua sekä pakolaisten ja siirtolaisten uudelleen sijoittamista lisätään.

Miljardöörisijoittaja George Soros sijoittaa 500 miljoonaa dollaria säätiönsä kautta pakolaisten ja siirtolaisten perustamiin yrityksiin. Tavoitteemme on valjastaa yksityinen sektori toimimaan yhteiseksi hyväksi, Soros kertoi.

– Sijoitusten on myös määrä tuottaa, mutta päätarkoituksemme on luoda tuotteita ja palveluita, jotka oikeasti hyödyttävät pakolaisia ja auttavat yhteisöjä, Soros painotti.

YK:n pakolaisjärjestön johtaja Filippo Grandi kiitteli Soroksen toimia. Hänestä ne tukevat pakolaisten itsenäisyyttä.

Maailman johtajat ovat kokoontuvat New Yorkiin tiistaina alkavaan YK:n yleiskokoukseen. Suomea kokouksessa edustavat ulkoministeri Timo Soini (ps.) ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.). Suomen valtuuskuntaa johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Suosittelemme sinulle