Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Joukkorahoituksella kirjailijaksi? – Ei enää ihan mahdoton ajatus

Kirjailijat joutuvat etsimään vaihtoehtoisia rahoituskanavia, sillä kustannussopimuksia on vaikea saada. Kirjojen julkaiseminen joukkorahoituksella uskotaan yleistyvän pikkuhiljaa.

Oululaiskirjailija Katja Törmänen julkaisi teoksensa joukkorahoituksen turvin.
Oululaiskirjailija Katja Törmänen julkaisi teoksensa joukkorahoituksen turvin. Kuva: Päivi Köngäs / Yle
Päivi Köngäs
Avaa Yle-sovelluksessa

Oululainen fantasiakirjailija Katja Törmänen haki rahoitusta Kevääntekijät -kirjansa käännöstyöhön Indiegogo -joukkorahoitusalustan kautta. Törmäsen tavoitteena oli löytää englanninkielisen alustan kautta ulkomaalaisia rahoittajia käännökselle.

Toisin kuitenkin kävi. Joukkorahoituksesta kiinnostuivat kotimaiset lukijat ja suurin osa kerätystä summasta meni kirjan painattamiseen.

– Hain rahoitusta kääntämiseen, että itselle tulisi siitä jonkinlainen palkka vähäksi aikaa, mutta siihen rahaa ei jäänyt. Se meni kirjan painattamiseen.

Joukkorahoituksen vaikeus voi pelottaa

Suomen kirjailijaliiton toiminnanjohtaja Suvi Oinonen sanoo joukkorahoituksen olevan kirjallisuuden parissa vielä melko vierasta, vaikka kustannussopimusten saaminen on vaikeaa. Kirjan julkaiseminen joukkorahoituksella vaatii myös paljon työtä.

– Kirjailijoiden olisi oltava valmiita ottamaan muutakin roolia kuin kirjoittaminen ja se voi olla monille vaikeaa, Oinonen sanoo.

Valtaosa kotimaisista kirjailijoista kerää joukkorahoitusta Mesenaatti.me -sivuston kautta. Sivuston perustaja ja tuottaja Tanja Jänicke kertoo, että kolmen vuoden aikana sivuston kautta on rahoitettu noin 450 hanketta, joista 90 on julkaisuja.

Jos joku tuntematon aikoo kirjoittaa vaikka elämästä, sanoisin että siitä vaan, mutta en minä sitä rahoittasi.

Tanja Jänicke

Parhaiten rahankeräyksessä ovat menestyneet tiedekirjat, valokuvataide ja vaativat printtijulkaisut, joita isot kustantamot eivät korkeiden painatuskulujen vuoksi ota julkaistavaksi. Sen sijaan kaunokirjallisista julkaisuista vain harva onnistuu tavoitteessaan. 

– Ainoastaan Small talkia rakkaudesta -runokirja ja oululaisen Jarmo Stoorin Haave ihmisestä -teos ovat onnistuneet saamaan rahoituksen meidän kauttamme, Jänicke sanoo.

Varsinkin tuntemattoman kirjailijan on liki mahdotonta saada rahoitusta kaunokirjalliselle työlleen.

– Jos joku tuntematon aikoo kirjoittaa vaikka elämästä, sanoisin että siitä vaan, mutta en minä sitä rahoittasi, Jänicke sanoo.

Jatko-osa ilman joukkorahoitusta

Myös Katja Törmänen sai huomata, ettei joukkorahoitus ole välttämättä helppo keino saada työlleen maksajia. Törmäsellä oli tavoitteena kerätä 4 500 dollaria, josta hän onnistui saamaan vähän yli puolet.

– Jos tekisin uuden hakemuksen, pitäisi olla jo valmiina jotain englanninkielistä tekstiä. Kun on vielä tuntematon nimi ja tarjoaa jotain, joka tulee ulos joskus paljon myöhemmin, se ei kirjapuolella vedä. Pelipuolella on ihan oma mekaniikkansa ja siellä se toimii.

Kevääntekijät -kirjansa jatko-osan painattamisen Törmänen aikoo rahoittaa perinteisesti keräämällä ennakkotilauksia, ilman joukkorahoitusalustaa. Toinen vaihtoehto olisi tehdä omakustanne ja maksaa kirjat ensin omasta kukkarosta ja yrittää myydä ne sen jälkeen.

Suosittelemme