Hyppää sisältöön

Huippurumpali kehitti uuden rumpusetin ja menekkiä on ympäri maailmaa

Rumpali Mika Lilja katseli kitaralaukkua raitiovaunussa kuljettavia kavereitaan ja sai idean kassissa mukana kulkevasta rumpusetistä. Alkoi Loota-rumpusetin kehitystyö.

Rumpali Mika Lilja soittaa Loota-rumpuja.

Mika Lilja on soittanut ammatikseen rumpuja parikymmentä vuotta muun muassa Kari-Tapion ja Kirkan bändeissä, sekä Freud, Marx, Engels & Jungissa. Kitaralaukkua raitiovaunussa kantavia kavereita katsellessaan hän mietti, että rumpaleillekin mukana kulkeva rumpusetti tulisi tarpeeseen.   

– Vuonna 2011 olin tilanteessa, jossa täytyi soittaa pop-musiikkia akustisen kitaran ja kontrabasson kanssa, eikä tavallinen rumpusetti sovellu siihen kovin hyvin. Otin näille keikoille Cajon-rummun mukaan. Täytyy sanoa, että kahden tunnin keikalla ideat Cajonin kanssa oli käytetty loppuun vartissa, Lilja muistelee.

Akustisia keikkoja oli kuitenkin tiedossa lisää ja siitä sai alkusysäyksen Loota-rumpusetin kehitystyö.

– Halusin Cajonin maanläheistä soundia pitkälle kaverille helpommin soitettavaksi. Puulaatikkoahan on varmasti soitettu niin kauan, kun puulaatikko on ollut olemassa, Lilja nauraa.

Rumpusettejä syntyy omassa verstaassa

Mika Lilja jatkoi rumpusetin kehitystyötä pienessä verstaassaan. Koivuvanerista alkoi syntyä hahmotelmia ja uusin kehitysversio koostuu bassorummusta, virvelistä, hi-hatista ja symbaalitelineestä. Koko setin saa pakattua bassorumpuna toimivaan laatikkoon.

– Loota on päivitetty versio Cajun-rummusta. Tämä on settirumpalille helposti lähestyttävä soitin ja moni onkin sanonut, että tässä on hyvä käyttöliittymä. Siihen kun istuu päälle, niin asento on sama kun rumpusetissä, Lilja nauraa.

Lilja alkoi soittaa Lootaa keikoilla ja keikkojen jälkeen uteliaat kyselivät uudenlaisen rumpusetin perään.

– Aluksi ei ollut tarkoitus saada settiä kaupalliseen käyttöön, vaan kehittelin sitä aluksi omiin tarpeisiini. Keikoilla sitten alkoi tulla kyselyitä, että mistä näitä settejä saa. Erään lehtijutun myötä kyselyitä alkoi tulla lisää. Ajattelin sitten, että jos muillakin olisi tarvetta tällaiselle setille, niin rupean niitä tekemään. Nyt Lootia on valmistunut toista sataa ja ympäri maailmaa niitä on mennyt, Lilja sanoo.

Loota-rumpusetin tuotekehittely jatkuu edelleen. Suuren kysynnän takia Lilja on suunnitellut laajempaa tuotantoa alihankkijoiden kanssa.

– Tarkoitus on, että tämä on jatkossakin kompakti paketti, joka kulkee helposti mukana. Koska itselläni on reilut 20 vuotta ammattirumpalin uraa takana, Lootasetti pitää saada tuntumaan sellaiselta, miltä rumpali sen haluaa tuntuvan. Sen päällä pitää olla kiva istua ja mukava soitella. Ja soundin pitää tietysti olla hyvä, Mika Lilja sanoo.

Suosittelemme sinulle