Hyppää sisältöön

Ruotsalaiskomentaja: Joukkojen sijoittaminen Gotlantiin ei johtunut yksittäisestä tapahtumasta

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö päätti viime keskiviikkona, että valmiusharjoituksissa Gotlannissa ollut sotilasjoukko jäisi saarelle pysyvästi.

Wartofta panssarivaunukomppania taisteluammuntaharjoituksissa Gotlannissa.
Wartofta panssarivaunukomppania taisteluammuntaharjoituksissa Gotlannissa. Kuva: Jimmy Crona / Ruotsin puolustusvoimat
Paula Tapiola

Ruotsin puolustusvoimien päätös aikaistaa pysyvien maajoukkojen sijoittamista Gotlantiin on nähtävä osana lähialueen turvallisuustilanteen muutosta, ei reaktiona mihinkään yksittäiseen tapahtumaan. Näin vakuuttaa Ruotsin maavoimien komentaja Karl Engelbrektson.

Ruotsissa päätös on herättänyt huomiota. Sanomalehti Dagens Nyheter kertoi maanantai-iltana, että päätöksen taustalla olisi ollut salaista tietoa uudesta Venäjän aiheuttamasta uhkasta.

Saarelle on sijoitettu 150 sotilasta. Ruotsin maavoimien komentajan Karl Engelbrektsonin mielestä pienelläkin joukolla on merkitystä.

– Ensinnäkin meillä on nyt joukkoja pysyvästi Gotlannissa. Jos joku päättäisi tehdä jotain, joukkomme näkisivät sen ja raportoisivat meille. Lähetämme myös signaalin siitä, miten näemme turvallisuustilanteen, Engelbrektson sanoo.

Ruotsin puolustusvoimien ylipäällikkö päätti viime keskiviikkona, että Gotlannissa valmiusharjoituksissa ollut sotilasjoukko jäisi saarelle pysyvästi. Joukkojen sijoittamista aikaistettiin puolella vuodella.

Ruotsin ja Suomen puolustusvoimien edustajat ovat alkuviikosta neuvotelleet Helsingissä maiden välisen puolustusyhteistyön toimeenpanon seurannasta ja syventämisestä.

Suosittelemme sinulle