Hyppää sisältöön

Taksiliiton puheenjohtaja liikennekaaresta: Luvassa sekasortoa ja jopa konkursseja

Liikennekaaren myötä taksijärjestelmään on tulossa muutoksia. Taksiammattilaiset ovat vielä epävarmoja siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Takseja jonossa.
Kuva: Yle
Ilona Koivisto

Hallituspuolueet sopivat tiistaina liikennepolitiikan laajan uudistuksen eli liikennekaaren sisällöstä. Hallituksen esitys annetaan eduskunnalle torstaina. Uudistusten on määrä tulla voimaan heinäkuun alussa vuonna 2018.

Liikennekaaren myötä taksijärjestelmään on tulossa muutoksia. Esimerkiksi hintasääntely poistuu, mutta liikenteen turvallisuusvirastolla säilyy oikeus puuttua hintojen kohtuuttomaan nousuun.

Taksiliiton puheenjohtaja Jari Lemmetyisen mukaan nykyisen taksijärjestelmän kehittäminen olisi ollut valittua vaihtoehtoa parempi.

– Mutta nyt menemme sitten reilusti markkinoille, ja hyvä että kaikille yhteisillä pelisäännöillä.

Lemmetyinen pitää hyvänä sitä, että ammattimaisuuden vaatimukset kuten kielitaito ja ammattiajolupa säilyvät taksitoiminnassa. Hintakehitystä hän ei vielä tarkasti pysty arvioimaan.

– Voi olla, että joidenkin taksien lähtömaksu pienenee, jos kilpailu ei kasva. Uskon kuitenkin, että jatkossa muodostuu hyvin erilaisia taksarakenteita. Joku taksi voi tarjota halvempaa lähtömaksua, joku taas halvempaa kilometritaksaa, pohtii Lemmetyinen.

Jopa konkursseja luvassa?

Liikennekaari-uudistuksen myötä myös taksilupien enimmäismäärästä luovutaan. Tämän on uumoiltu lisäävän itsenäisten taksiyrittäjien määrää Suomessa.

– Ilman muuta hetken aikaa silloin vuoden 2018 heinäkuussa on varmasti melko sekasortoinen tilanne ja uusia yrittäjiä tulee alalle nopeasti. Veikkaan että se ei kuitenkaan lisää palvelua sinänsä, koska samalla osa yrittäjistä vetäytyy konkurssiuhan alla pois alalta, ennustaa Lemmetyinen.

Helsingin taksiautoilijat ry:n puheenjohtaja Jukka Kuusisto pitää niin ikään uusien yrittäjien alalle tulemista riskinä.

– Niin on käynyt myös Norjassa ja Ruotsissa, ja se on ilmiselvä riski täälläkin. Hyvää tässä on kuitenkin se, että meillä on tämä siirtymäaika, jonka aikana voimme panostaa liiketoiminnan kehittämiseen. Ja yrittäjäksi ryhtymisen kynnys on kuitenkin hiukan toista luokkaa kuin työntekijänä oleminen, arvelee Kuusisto.

Kuusiston mukaan taksialan sääntelyn lakimuutoshankkeet ovat viime vuosina aiheuttaneet paljon rauhattomuutta toimialan sisällä.

– Jos nyt saadaan vähitelleen raamit ja yhteiset pelisäännöt, niin sehän on hyvä asia.

Kuusisto: Taksiliikenne siirtyy kasvukeskuksiin

Liikennekaari-esityksessä vaaditaan myös, että taksiyrittäjällä on pääasiallinen asemapaikka sekä toiminta-alue ja palveluaika.  Kuusisto pitää muutosta suurena.

– Se voi johtaa siihen, että haja-asutusalueilla ei ole enää nykyisenkaltaista taksipalvelua. Siirrymme kasvukeskuksiin päin. Pääkaupunkiseudulla se näkyy varmasti niin, että täällä vilisee sitten myös muita kuin helsinkiläisiä takseja, toteaa Kuusisto.

Lemmetyinen puolestaan pitää koko asemapaikkasääntöä vielä epäselvänä.

– Saa nähdä mitä se sitten käytännössä tarkoittaa. Jos on Helsingissä asemapaikka ja haluaakin mennä ajelemaan Rauman pitsiviikoille, niin voikos sitten vain jättää Helsingin luvan hetkeksi.

Lemmetyinen kuitenkin uskoo, että maaseudun taksiliikenne tulee säilymään kutakuinkin nykyisellään.

– Heillä on siellä tutut asiakkaat ja maisemat, kuskien elämä on siellä. Sinne ei uusia yrittäjiä valu tielle.

Suosittelemme sinulle