Hyppää sisältöön

Keskustele: Sormilla vai lusikalla suuhun?

Moni lapsi aloittaa kiinteiden syömisen sormiruokailen soseiden sijaan. Millaisia kokemuksia sinulla on vauvojen ruokailusta? Kerro meille kokemuksistasi ja osallistu keskusteluun.

Taaperoiden sormiruokailuhyllyt kaupassa pullistelevat erilaisia herkkuja
Taaperoiden sormiruokahyllyt kaupassa pullistelevat erilaisia herkkuja Kuva: Merja Siirilä / Yle
Merja Siirilä

Vaikka sormiruokailu ei ole uusi asia, on se saavuttanut muutamassa vuodessa suuren suosion. Sormiruokailussa lapsi saa itse määritellä, kuinka paljon hän syö, mitä hän syö ja minkälaisella tahdilla. Kun lapsi syö itse, vapautuu näin vanhemmille kädet syödä samaan aikaan. Monet vanhemmat suosivatkin nyt soseiden sijaan sormiruokailua - mahdollisesta sotkustakin huolimatta.

Miten sinun lapsesi aloittivat kiinteät ruuat? Soseilla vai sormin?

Mitä mieltä sinä olet sormiruokailusta? Onko siinä kyse vanhempien laiskuudesta syöttää lastaan vai oikeasti siitä, että lapsi oppii syömään itse?

Kirjakaupoista löytyy myös suomeksi sormiruokailuun erikoistuneita ruokakirjoja. Myös monet blogit pullistelevat erilaisia ruokareseptejä sormiruokailijoille. Millaisia sormiruokia teillä syödään?

Paljon keskustelua käydään myös, milloin lisäruokien antaminen kuuluisi aloittaa. THL:n suosituksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vauvaa tulisi imettää täysin ensimmäiset 4-6 kuukautta. Vielä 1970-luvulla kiinteitä ruokia alettiin syöttää vauvoille jo varhain. Milloin teidän perheessä ryhdyttiin antamaa lisäruokaa?

Keskustele kokemuksistasi

Teemme juttua vauvojen ja taaperoiden ruokailusta. Kerro meille kokemuksistasi – hyvistä ja huonoista – ja ota osaa keskusteluun.

Suosittelemme sinulle