Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tablettien myynti tyssäsi – Näistä syistä digipäätteiden kuninkaaksi povattu laite jäi leluksi

Tablet-tietokoneiden myynti on kääntynyt pysyvään laskuun. Listasimme syyt, miksi tabletin rooli kutistuu kännykän ja läppärin välissä.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Kosketusnäytöllisten taulutietokoneiden eli tablettien suosio on hiipunut. Vuosikymmenen alussa niistä povattiin vielä pc-koneiden ja läppäreiden korvaajaa, mutta toisin on käynyt.

Tämän vuoden alkupuoliskolla kuluttajat ostivat tabletteja yli viidenneksen viime vuotta vähemmän. Euromääräinen myynti vajosi 30 prosenttia, kertoo Elektrotekniikan Tukkukauppiaiden tilasto.

Analyysiyhtiö Gartner puolestaan ennustaa tablettien alamäen jatkuvan, vaikka laite ei markkinoilta näytä katoavankaan. Miksi muutaman vuoden takainen ykköshitti hyytyi täydentäväksi viihdelaitteeksi?

1. Näppäimistö tarvitaan sittenkin

Kuluttajat ovat muutaman vuoden aikana koetelleet tabletin käyttökelpoisuutta - ja jääneet kaipaamaan näppäimistöä. Tabletilla on hankala kirjoittaa. Siihen voi toki hankkia lisälaitteeksi irtonäppäimistön, mutta ostos ei ole useimpien mielestä vaivan tai rahan väärti.

2. Uutuudenviehätys haihtui

Kuten monille rajusti markkinoille ryntääville it-laitteille käy, alun ostohuuma on vaihtunut hype-krapulaan.  Vuosikymmenen alussa tabletti oli suorastaan status-laite, niitä hankittiin yritysten johtoryhmille ja hypisteltiin mielellään julkisesti. Tabletti on arkipäiväistynyt ja laitteen hohto himmennyt.

3. Elinkaari pitenee ja hinta laskee

Myynnin hiipuminen johtuu myös tabletin elinkaaren pidentymisestä. Alkuvaiheessa laitteita vaihdettiin puolen vuoden välein, nyttemmin sama tabletti kelpaa kolme vuotta. Euromääräistä myyntiä painaa tablettien keskihinnan lasku. Tabletin saa tänään viitisenkymppiä viime vuotta huokeammalla.

Tietokoneita kädessä.
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

4. Suorituskyky rajoittaa käyttöä

Kuluttaja on huomannut, ettei tabletin suorituskyky yllä läppärin tasolle. Sillä voi kätevästi selailla sovelluksia ja kuunnella musiikkia, mutta töihin ja opiskeluun tarvitaan ytäkämpää suoritinta ja suurempaa muistia. Vaikka näytön koko pesee kännykän, se ei yllä tietokoneen tasolle.

5. Kännykkä ja läppäri uusiutuvat

Tabletti on teknisenä laitteena jäänyt paikoilleen. Innostavia uutuusominaisuuksia ei ole näköpiirissä. Samalla kännyköihin tuodaan suuria näyttöjä ja läppäriä hoikistetaan kätevämmäksi. Tabletin ja läppärin ominaisuudet yhdistävä hybridilaite on kaupoissa, muttei ainakaan toistaiseksi ole suuri hitti.

Suosittelemme