Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Mölkky siirtyy yksityisomistukseen – piraattituotteiden asemaa halutaan horjuttaa

Lahden kaupungin yhtiö luopuu suositusta pihapelistä – Mölkyn valmistus siirtyy lautapelifirmalle.

Tuoterenkaan tehdas Asikkalassa.
Mölkky-pelejä valmistetaan Asikkalassa. Kuva: Heikki Ahonen / Yle
Hanna Laukkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Mölkky siirtyy Tactic Games Oy:n omistukseen vuoden 2017 alusta. Lahden Työn Paikka Oy myy liiketoimintansa, jonka mukana siirtyy nykyinen henkilöstö. Kaupungin omistama, esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä työllistävä, yhtiö allekirjoitti kauppasopimuksen tiistaina.

Kaupan taustalla on muun muassa pihapelin suosion kasvu maailmalla. Teolliseksi muuttuva sarjatuotanto merkitsisi suuria investointeja, ja liiketoiminnan pyörittäminen loitontaisi Lahden Työn Paikan heikossa työmarkkina-asemassa olevien auttamisesta.

Mölkystä luopuminen oli henkisesti vaikea, mutta samalla oikea päätös. Se avaa meille samalla uusia ovia.

Pekka Kotiaho

– Mölkystä luopuminen oli henkisesti vaikea, mutta samalla oikea päätös. Se avaa meille samalla uusia ovia, joita ilman tätä päätöstä emme olisi pystyneet avaamaan tai kiireiltämme huomanneet aukaista, Lahden Työn Paikan toimitusjohtaja Pekka Kotiaho sanoo.

Pihapelejä lisää

Tactic Games on vastannut Mölkyn myynnistä ja markkinoinnista kansainvälisesti jo vuodesta 2010 alkaen.

– Uusi askel siirtyä vastaamaan myös Mölkyn valmistuksesta ja tuotannosta on meille sangen luontevaa, kertoo Tactic Games Oy:n hallituksen puheenjohtaja Markku Heljakka.

– Meillä on paljon lautapelejä, mutta pihapelejä tuotannossamme ei ole vielä yhtä monipuolisesti, Tactic Games Oy, operatiivinen johtaja Olli Kivelä sanoo.

Meillä on paljon lautapelejä, mutta pihapelejä tuotannossamme ei ole vielä yhtä monipuolisesti.

Olli Kivelä

Lautapeliyhtiö haluaa varmistaa brändin kansainvälisen menestyksen ja säilyttää Mölkkyjen valmistuksen Suomessa. Yhtiö haluaa tuotannon olevan tehokasta Asikkalan tehtaalla.

Pohjois-Amerikassa markkinat

Numeroituja puupalkoita valmistetaan joka puolella maailmaa. Kun Mölkky-tuotemerkkiä ei käytetä, ei valmistaja syyllisty tekijänoikeusrikokseen. Tactic Games haluaa kasvattaa valmistamansa pelin markkinaosuutta kaikkialla, missä Mölkkyä ostetaan.

– Meillä on iso joukko lakimiehiä valvomassa pelin kopiointia. Osa kopioi Mölkkyä jopa samalla nimellä, Olli Kivelä sanoo.

Kasvu on väistämätöntä, sillä useimmat, jotka ovat pelanneet Mölkkyä kerran, pelaavat sitä toisen kerran ja ostavat sen usein itselleen.

– Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa Mölkyn markkina kasvaa. Kasvu on väistämätöntä, sillä useimmat, jotka ovat pelanneet Mölkkyä kerran, pelaavat sitä toisen kerran ja ostavat sen usein itselleen, Kivelä sanoo.

Lisäksi Tactic Games julkaisee ensi vuoden aikana moniilisovelluksen, jolla on mahdollista kutsua muita ihmisiä pelaamaan mölkkyä.

Suosittelemme