Hyppää sisältöön

Eläinoikeuspuolue ajaa eläimille tasa-arvoa, mutta ei ihmisoikeuksia

Suomen uusin puolue on Turussa perustettu Suomen Eläinoikeuspuolue. Jäseniä sillä on noin sata.

Suomen Eläinoikeuspuolueen varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki. Kuva: Yrjö Hjelt / Yle

Suomen Eläinoikeuspuolue EOP hyväksyttiin puoluerekisteriin tiistaina. EOP on 13. Suomessa toimiva rekisteröity puolue, jäseniä sillä on noin sata.

– Tarkkaa määrää en tiedä, sillä viime päivinä on tullut koko ajan lisää jäseniä, sanoo puolueen varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki.

Eläinoikeuspuolueen visiona on yhteiskunta, jossa kaikilla elollisilla olennoilla on oikeus omaan elämää ja vapauteen. Puolueohjelman mukaan EOP ei aja eläimille ihmisoikeuksia, vaan oikeutta lajityypilliseen elämään.

– Haluamme, ettei eläimiä kohdeltaisi lain edessä hyödykkeinä, esineinä tai raaka-aineena vaan että niillä olisi itseisarvo elävinä olentoina, sanoo Eläinoikeuspuolueen varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki.

Kaikki lajit tasa-arvoisiksi

Santeri Pienimäki sanoo, että puolueen tarkoituksena on vaikuttaa siihen, miten eläinsuojelulakia valvotaan ja minkälainen eläinsuojelulaki Suomessa on tulevaisuudessa. Myös eri lajien välinen tasa-arvo on tärkeää.

Tietynlainen aktivismi, kuten salakuvaus tuotantotiloilla, on tärkeää, koska se paljastaa epäkohtia.

Santeri Pienimäki

– Haluamme vaikuttaa siihen, miten toteutuu sellainen tasa-arvoinen yhteiskunta, jossa kaikilla lajeilla on yhtälainen oikeus onnelliseen elämään.

Vaikka Suomen Eläinoikeuspuolueen tarkoituksena on toimia koko maassa, EOP:tä voidaan luonnehtia varsin turkulaiseksi puolueeksi. Puolue on perustettu Turussa, ja sen puheenjohtaja Saana-Maria Majatie ja varapuheenjohtaja Santeri Pienimäki asuvat Turussa. Samoin suurin osa puolueen johdosta ja jäsenistä on turkulaisia.

Kaikki lähtee kunnallisvaaleista

Santeri Pienimäki sanoo, että puolue on lähdössä ensi keväänä kunnallisvaaleihin ainakin Turussa sekä mahdollisesti myös Helsingissä ja joillakin muilla yliopistopaikkakunnilla.

Haluamme vaikuttaa parlamentaarisin keinoin lain puitteissa.

Santeri Pienimäki

– Tarkoituksena on lähteä aluksi kunnallispolitiikan kautta vaikuttamaan eläinten oikeuksiin ja hyvinvointiin.

Suomen Eläinoikeuspuolue haluaa sanoutua irti eläinaktivistien väkivaltaisesta toiminnasta.

– Vaikutamme parlamentaarisin keinoin lain puitteissa. Lain ulkopuolella toimiminen ei ole meidän asiamme.

Santeri Pienimäki sanoo kuitenkin hyväksyvänsä tietynlaisen aktivismin, joilla eläinten oikeuksia yritetään parantaa.

– Tietynlaiset asiat, kuten salakuvaus tuotantotiloilla, ovat tärkeitä, koska ne paljastavat epäkohtia. Se on tuettavaa aktivismia, niin kauan kuin siinä ei vahingoiteta ihmisiä tai elinkeinoa.

Suosittelemme sinulle