Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Niinistö uusnatsien väkivallasta: Eriävät näkemykset pitäisi hyväksyä ilman nyrkkejä

"Pitäisi voida ajatella toisin ilman, että nyrkki heilahtaa tai heittäydytään ilkeäksi", neuvoo presidentti Sauli Niinistö kansalaisia uusnatsien väkivallanteon jälkeen.

Helsingin asema-aukio muistotilaisuus 18. syyskuuta.
Helsingin asema-aukiolla pidettiin muistotilaisuus 18. syyskuuta. Kuva: Berislav Jurišić / Yle
Tapani Hannikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistön mielestä Helsingin rautatieasemalla sattunut väkivallanteko tuo mieleen sen, että tavalliset suomalaiset voisivat hillitä mieltänsä.

– Täytyy ymmärtää, että joku toinen ajattelee toisella tavalla kuin minä. Täytyy hyväksyä, että joku voi ajatella toisin ilman, että nyrkki heilahtaa. Tai että täytyy heittäytyä ilkeäksi, Niinistö huomautti New Yorkissa suomalaistoimittajien haastattelussa.

Niinistö viittasi runsas viikko siitten sattuneeseen väkivallantekoon, jossa uusnatsijärjestöön kuuluva mies potkaisi ohikulkijaa ja aiheutti tämän kuoleman.

Niinistö tuomitsi ääriliikkeet ja rasismin

Aiemmin Niinistö totesi YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa, että ahdasmielinen nationalismi, rasismi ja väkivaltainen ääriliikehdintä ovat nousussa.

- Nämä tuhoisat ideologiat on pysäytettävä, Niinistö jatkoi.

Rautatieaseman väkivallantekijä edustaa Suomen vastarintaliikettä, joka on avoimesti kansallissosialistinen eli natsistinen järjestö.

"Rikollisjärjestön määrittely voi olla vaikeaa"

Presidentti Niinistön mukaan ääriliikkeitä vastaan ei voida toimia muuten kuin lainsäädännöllisin keinoin.

– Jos jotkut ääri-ilmiöt ovat lainsäädäntömme vastaisia, kyllä niihin torjuntakeinoja löytyy.

Niinistö sanoi, että rikollisjärjestön ja sen jäsenyyden määrittely voivat olla vaikeita oikeudellisia kysymyksiä.

Hän kuitenkin korosti rajanvetoa demokratiaa kunnioittavan toiminnan ja ääriliikehdinnän välillä. Ja tämän rajanvedon täytyy perustua lainsäädäntöön ja rikoslakiin.

– Nyt jos joku ajattelee, että siinä se presidentti mene lainsäädännön ja rikoslain taakse, niin minä sanon, ettei tämä ole mitään juridiikkaa. Ne ovat demokratian tuotteita, Niinistö sanoi. 

Presidentti hallituksen linjoilla

Niinistö sanoi, että hän keskustelee pääministeri Juha Sipilän kanssa usein, ja rautatieaseman väkivallantekokin tulee varmaan vielä esille.

– Olen nähnyt, mitä pääministeri ja ministeri Orpo ovat asiasta lausuneet eikä meillä todellakaan ole tästä erilaisia näkemyksiä.

Tapaamisissa esillä pakolaiskriisi

YK:n yleiskokouksesta Niinistö sanoi, että Suomen sanomaa valtionpäämiesten tapaamisissa hallitsi vahvasti pakolaisteema, joka on sekä globaali että eurooppalainen.

– Pakolaisongelma, joka on koettu Euroopassa, ei ole mitenkään päättynyt. Päinvastoin, se on vasta alkupuolella, arvioi presidentti Niinistö.

"Hädänalaiset etusijalle"

Niinistön mielestä ensijaisesti olisi autettava heikoimmassa asemassa olevia hädänalaisia: lapsia, naisia ja vammaisia.

Niistä, jotka lähinnä etsivät parempaa elämää, Niinistö sanoi:

– Euroopasta ei ole välttämättä löytymässä kovin paljon parempaa, jos ajatellaan vaikkapa työpaikkoja, esimerkiksi Suomen työllisyystilanteessa.  Painopisteen pitää mielestäni ehdottomasti olla hätää pakenevien puolella.

Suosittelemme