Ulkoministeri ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (ps.) tuomitsee väkivaltaiset teot. Hänen mielestään niiden torjumisessa tarvitaan sekä lainsäädännön keinoja että yhteiskunnallista keskustelua.
– Se on selvää, että väkivaltaa ja sillä uhkaamista ei pidä hyväksyä. Ei saa uhata sanoilla eikä teoilla. Sellainen ei ole millään mittareilla hyväksyttävissä, Soini kommentoi Yhdysvalloissa YK:n yleiskokouksen yhteydessä tehdyssä haastattelussa.
Julkisuudessa on esiintynyt tietoja siitä, että perussuomalaisiin kuuluvilla henkilöillä olisi yhteyksiä äärijärjestöihin tai -liikkeisiin. Soini korostaa, ettei perussuomalaisia tule leimata yksilöiden toiminnan mukaan.
– Perussuomalaiset on kunniallinen, Suomen toiseksi suurin puolue ja hallituspuolue, johon kuuluu satoja tuhansia jäseniä. Ei heitä voi leimata. Vastustan tällaisen yleisleiman käyttämistä, sitä en voi puheenjohtajana hyväksyä, Soini sanoo.
Soini kuitenkin myönsi, että yksittäistapauksia voi olla.
– Varmaan se on hyvä selvittää, ovatko julkisuudessa esiintyneet tiedot totta. Meillä puoluesihteeri hoitaa jäsenistön asiat ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja kansanedustajat. Aion keskustella heidän molempien kanssa, Soini sanoo.
"Molemmat teot ovat täysin tuomittavia"
Soini kommentoi viimeaikaisia tapahtumia jo aiemmin omassa blogissaan, jossa hän nosti esille Otanmäen väkivallanteon, jossa turvapaikanhakijoita epäillään suomalaisen miehen taposta, ja Helsingissä olleen Suomen vastarintaliikkeen mielenosoituksen, jossa tapahtuneen väkivallanteon seurauksena nuori suomalainen kuoli.
Soinin mukaan tapaukset ovat blogissa, koska ne olivat kaksi viimeisintä väkivallantekoa Suomessa.
– Käsittääkseni teot olivat kaksi viimeisintä, siksi ne ovat siellä. Molemmat ovat täysin tuomittavia. Näitä ikäviä tapauksia tapahtuu myös kantasuomalaisten keskuudessa. Lopulliset vastuulliset selviävät oikeudessa, mutta kaksi ihmistä on menettänyt henkensä, ja se on kamala asia, Soini sanoo.
Soini myöntää keskusteluilmapiirin koventuneen Suomessa. Soinin mielestä kielenkäyttö on koventunut ja tämä näkyy muun muassa johtavien poliitikkojen uhkailuna.
– Uhkailusta on omakohtaisiakin kokemuksia. Eikä pelkästään uhata, muun muassa Alexander Stubbin kotia kohti ammuttiin, Soini sanoi.
Pienten maiden kanta tulisi huomioida YK:n pääsihteerin valinnassa
Timo Soini oli mukana keskustelemassa muiden pienten valtioiden edustajien kanssa YK:n uuden pääsihteerin valintaprosessista. Mukana olivat Suomen lisäksi myös Viron ja Costa Rican edustajat. Suomesta Soinin lisäksi paikalla oli presidentti Martti Ahtisaari.
Soini piti keskustelua hyvänä.
– Oikein hyvä keskustelu oli. Aika paljon pienillä mailla on sitä henkeä, että prosessin pitää olla läpinäkyvä ja reilu. Osa myös pohtii, olisiko jo naisen vuoro. Pienten maiden haaste on siinä, että prosessi on turvallisuusneuvostovetoinen. Olisi tärkeää, etteivät neuvoston viisi pysyvää jäsentä sanele, Soini kommentoi.
Soini arvioi, että kaikkien pysyvien maiden tulee hyväksyä ehdokas, ja valinnassa käytetään sen mukaisesti todennäköisesti jonkinlaista poissulkumenetelmää.
– Valittava pääsihteeri ei kuitenkaan saa olla sellainen henkilö, joka ei ärsytä ketään, mutta ei myöskään aja mitään, Soini kiteyttää.
Soini arvioi, että olisi etua, jos henkilö valittaisiin Euroopasta tai läheltä Eurooppaa. Hän myös uskoi, että valinta tehdään vuodenvaihteeseen mennessä, jopa aiemmin.