Hyppää sisältöön

Vasasuoja poistui laista, mutta... – "Ei kuulu tapoihin ampua vasalta emää"

Hirvenmetsästyskausi alkaa tulevana lauantaina. Tänä vuonna lainsäädäntöön on tullut muutoksia ja uusi tekniikka on vahvemmin mukana metsästyksessä.

Hirvisonni nuolukivellä. Kuva: Yle / Markku Sandell

Juvan Kaskiissa tulevaan hirvijahtiin valmistaudutaan rauhallisesti. Edessä on vielä yhteisiä hommia.

– Meillä perinteisesti viikkoa ennen jahtia on vielä vesontatalkoot, jossa raivataan passipaikat, sanoo Kari Hänninen Kaskiin seudun erämiehistä.

– Koiramiehet ovat elokuun lopulta asti koiria kouluttanut, ampumaradalla on käyty ja kilpailut pidetty, Hänninen jatkaa valmistautumisrituaalien luettelua.

Kaskiissa liikkeelle lähdetään perinteisesti vasta lokakuun puolella. Tuolloin kesäkiireet ovat jo helpottaneet.

– Kesällä on kiireitä monella ja ei juuri toisia näe. Sitten syksyllä kerkee vähän tuossa makkaratulillakin istua ja turista muustakin kuin metsästyksestä, avaa Lassi Kaasinen metsästyksen yhteisöllisyyttä.

Kaskiin seudun erämiehillä neljäntoista hirviluvan käyttämiseen menee kolme - neljä viikonloppua.

– Peijaiset on sitten lokakuun viimeisenä viikonloppuna, Kaasinen arvioi.

Metsästykseen muutoksia lainsäädännön myötä

Lainsäädännön muutokset siirtävät ensi vuonna metsästyksen aloitusta lokakuun puoliväliin. Muutoksella halutaan vähentää häiriöitä hirven kiima-aikana.

Tänä vuonna myös vasasuoja poistuu, eli näin hirviemän kaatamisesta ei koidu enää rikosseuraamuksia. Käytännössä vasasuoja säilyy metsästyksen ohjeistuksessa ja eettisissä säännöissä.

– Ei se kuulu suomalaiseen metsästyskulttuuriin, että lähdetään vasoilta emiä ampumaan, Kari Hänninen sanoo.

– Uskon itse, että se tekee pyynnin hiukan rennommaksi. Ennenhän oli se tilanne, että puhdas vahinkokin johti siihen, että vaikka ei olisi tuomiota tullut siitä itse tapauksesta, niin eläimen arvo meni valtiolle, eli tuli niin sanottuja valtion lehmiä, riistapäällikkö Petri Vartiainen sanoo.

Sähköinen tilastointi apuna

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevalle metsästyskaudelle hirvenpyyntilupia yhteensä noin 41 700 kappaletta eli 11,5 prosenttia enemmän kuin viime syksynä. Esimerkiksi Etelä-Savossa lupamäärä pysyi kutakuinkin viime vuoden tasolla. Maakunnassa lupia on jaettu reilut 3300 kappaletta.

Tällä jahtikaudella metsästyksen tilastoinnissa käytössä on viime vuonna pilotoitu sähköinen Oma riista -palvelu. Itä-Suomen alueella palvelu on käytössä jo yli 80 prosentilla metsästysseuroista.

– Meillä on nyt tästä eteenpäin käytettävissä periaatteessa hirvihavaintotieto sitä myötä kun sitä kertyy. Saadaan tietoa kannasta, kannan rakenteesta. Samoin kuin saalistieto, meillä on koko ajan käytettävissä se viimeisin tilanne siitä pyynnistä, riistapäällikkö Petri Vartiainen kertoo.

Tarkennus klo 17:03. Vasasuoja poistuu lainsäädännöstä lokakuun toisena lauantaina.

Suosittelemme sinulle