Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Metsäriita repii Helsingissä – Vihreisiin pettyneet puuhaavat omaa puoluetta

Yleiskaava on saanut kapinan aikaan vihreiden pääkannatusalueella Helsingissä. Kapinaväki kaavailee nyt jo omaa poliittista toimintaa.

Ihmisketju Keskuspuistossa.
Ihmisketju vastusti Keskuspuiston rakentamista elokuussa. Kuva: Toivo Koivisto
Mikko Rita
Avaa Yle-sovelluksessa

Joukko päätöksentekovaiheessa olevaa Helsingin yleiskaavaa vastustavia kaupunkilaisia haluaa koota ensi kevään kuntavaaleihin oman ehdokaslistan.

Eri kaupunginosien aktiivien ympärille syntynyt Yleiskaava uusiksi -ryhmä on kutsunut jäseniään koolle Myllypuroon ensi keskiviikkona. Tilaisuudessa on tarkoitus sopia siitä, miten vaaliprojektissa lähdetään liikkeelle.

– Ehdokasasettelu on vielä aika lailla raakile, mutta meillä on aikaa helmikuuhun asti, sanoo Yleiskaava uusiksi -ryhmän puheenjohtaja, puistolalainen Seppo Posti.

Ryhmässä on mukana kolmisenkymmentä ihmistä eri puolilta kaupunkia. Uudessa yleiskaavassa heitä kismittää eritoten puuttuminen lähiluontoon mutta myös rakennettuun kulttuuriympäristöön, kuten Malmin lentokenttään.

Kentällä on nyt liikehdintää enemmänkin, sillä vihreiden kaupunginvaltuutetulta Jarmo Niemiseltä on kysytty, haluaisiko hän perustaa uuden luontoarvoihin pohjaavan puolueen. Ajatus ei Niemisen mukaan ole hänelle täysin vieras.

Hän on muun muassa todennut oman puolueensa vahvasti luotsaamasta yleiskaavasta, että "Helsinki rakentaa tulevaisuutensa luontoansa tuhoten". Nieminen loikkasi vihreisiin kokoomuksesta vuosi sitten syksyllä.

Yleiskaava edennyt kuin juna

Nieminen arvelee, ettei Helsingissä ole koskaan ollut yhtä suurta kansalaisliikehdintää kuin nyt yleiskaavan ympärillä.

– Se ei koske vain Keskuspuistoa, vaan liikkeellä ovat myös Pro Tuomarinkylä, Save Vartiosaari, Malmin lentokentän ystävät, Lauttasaari ja kansallinen kaupunkipuisto Helsinkiin -liike. Nämä ovat ainakin suurimmat, hän sanoo.

Kaiken kaikkiaan yleiskaavan linjauksia vastustaa Seppo Postin mukaan noin 30 eri järjestöä kaupunginosayhdistyksistä luonnonsuojelujärjestöihin. Siellä pitäisi löytyä potentiaalia, kun ehdokkaita aletaan kerätä ensi viikon suunnittelukokouksen jälkeen, hän uskoo.

Kaupunkilaisille on läpi vuosien tarjottu mahdollisuuksia kertoa mielipiteensä yleiskaavasuunnitelmista. Vuorovaikutustilaisuudet saavat kuitenkin kuulla kunniansa.

– Täällä koillisessa, missä itse olen ollut niissä mukana, ihmisiä ehkä on kuultu muttei kuunneltu, Posti puhisee.

Lisäksi jätetyistä huomautuksista ja muistutuksista ei ole hänen mukaansa otettu huomioon mitään merkityksellistä.

– Se sapettaa ihmisiä vietävästi.

Mihin voi lähettää raivopostia?

Samaa valittaa myös Keskuspuiston ympärillä tapahtuvia muutoksia vuosikymmeniä seurannut Tiina Tarkkanen. Hän väittää, että Keskuspuiston rakentamissuunnitelmia vastustavaa aineistoa on kadonnut matkalla päättäjille.

– Minä en löydä omaa luonnosvaiheessa jättämääni mielipidettäni edes liitteistä, kun käyn aineistoa läpi, hän sanoo.

Tarkkanen on myös tietoinen siitä, että taustalla puuhataan omaa valitsijayhdistystä vaaleihin. Hänen mukaansa kyse on ”luonto- ja ympäristölistasta” ja että se on nimenomaan vastaveto vihreiden ajamalle politiikalle.

Vihreät sanoo itse puolustavansa Keskuspuistoa – ja yleiskaavaa. Pettyneiden mielestä molempia ei voi puolustaa samaan aikaan.

– Koirapuistossa ihmiset kysyvät minulta jatkuvasti, mihin tästä voi lähettää raivopostia, Tarkkanen sanoo.

Katkeruutta herättävät Pirkkolan ja Maunulan alueen rakennussuunnitelmat sekä Hämeenlinnanväylän bulevardisoimishanke, joka haukkaisi puistosta 50 hehtaaria rakentamiseen.

Vihreät toivottaa tervetulleeksi

Yleiskaava ja etenkin Keskuspuisto on vihreille vaikea pala, koska puolueessa kannatetaan tiivistä kaupunkirakennetta, jota myös uudella yleiskaavalla tavoitellaan. Toisaalta puolueesta löytyy paljon luontoväkeä, joille lähimetsien nakertaminen on myrkkyä.

Kaupunkisuunnittelulautakunnassa istuva Elina Moisio (vihr.) puolustautuu sillä, että vihreät saivat poistettua suunnitelmista 16 hehtaaria rakentamista ja lisättyä päätöksentekoon valmisteluohjeita, joilla pyritään esimerkiksi turvaamaan luonnonvaraisen taimenkannan säilyminen Haaganpurossa.

Moisio toivottaa uuden poliittisen liikkeen tervetulleeksi, jos sellainen on syntyäkseen. Vaikka se syntyisi pettymyksestä vihreisiin.

– Vaaleihin tarvitaan mahdollisimman paljon luontokeskustelua, hän sanoo reippaasti.

Yleiskaava jätettiin viime maanantaina kaupunginhallituksessa pöydälle lokakuun 17. päivään saakka. Se etenee näillä näkymin kaupunginvaltuuston päätettäväksi aikaisintaan lokakuun lopulla.

Huhtikuussa pidettävien kuntavaalien jälkeen yleiskaava lienee jo nuijittu päätöksenteossa kauan sitten.

Yleiskaava uusiksi -ryhmä odottaa kaavasta kuitenkin valitusten rypästä, joita setvitään vielä pitkään poliittisissa pöydissä. Seppo Posti muistuttaa myös, että varsinaisesta rakentamisesta päätetään vasta myöhemmässä kaavoituksessa, yleiskaava vain mahdollistaa sen.

Vaikuttamisen paikkoja on vielä edessä kosolti, nykypuolueisiin pettyneet vakuuttavat.

Otsikkoa tarkennettu 23.9. klo 9:34: kyse on vihreisiin pettyneiden suunnitelmista.

Suosittelemme sinulle