Hyppää sisältöön

Koitsanlahden hovin uudelta omistajalta kovaa kritiikkiä Etelä-Karjalan museoille

Koitsanlahden hovin uusi omistaja Ilkka Jylhä harmittelee, ettei ole saanut käyttöönsä rakennuksen historiasta kertovia valokuvia.

Koitsanlahden hovi on myyty yksityiselle antiikinkeräilijälle. Kuva: Yle

Parikkalan Koitsanlahden hovi on siirtynyt yksityiseen omistukseen. Uusi omistaja on turkulainen antiikinkeräilijä Ilkka Jylhä.

Hänen suunnitelmansa on sisustaa rakennus 1700-1800-lukujen esineistöllä ja avata kohde yleisölle ensi kesänä.

– Olen kerännyt tämän aikakauden sisustusesineistöä Kymenlaakson kartanoista. Koitsanlahden hovista saan hyvän sijoituspaikan näille esineille, Ilkka Jylhä sanoo.

Kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde

Koitsanlahden hovi on ainoa Suomen nykyisellä alueella sijaitseva lahjoitusmaahovi ja kulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Senaatti-kiinteistöt valmisteli kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen myyntiä pari vuotta. Senaatti-kiinteistöjen mukaan omistajan tulee kyetä huolehtimaan historiallisesta kohteesta sen suojeluarvot huomioiden.

– Pidän paikkaa avoimena yleisölle ensi kesänä, mutta ei tässä ole tarkoitus houkutella mitään suuria kävijämääriä, Koitsanlahden hovin uusi omistaja Ilkka Jylhä sanoo.

– Tämä on minulla puhtaasti huvi ja harrastus.

Jylhä kertoo etsiskelevänsä jotakuta humanististen alojen opiskelijaa, joka voisi pitää paikkaa avoimena ensi kesänä.

– Mitä seuraavina vuosina tapahtuu, päätän ensi kesän kokemuksen perusteella.

Sukset ristissä museoväen kanssa

Jylhä kertoo myös etsivänsä Koitsanlahden hoviin kuulunutta esineistöä. Hänen mukaansa Koitsanlahden hovista talteen otettuja esineitä on varastoituna museoihin Etelä-Karjalassa. Hän on harmistunut siitä, ettei näitä esineitä suostuta palauttamaan Koitsanlahden hoviin.

– Museot pitävät nämä tavarat mieluummin homehtumassa omissa varastoissaan kuin antaisivat ne sinne, minne ne kuuluvat, Jylhä sanoo.

Jylhän mukaan museot eivät suostu tekemään minkäänlaista yhteistyötä yksityisen omistajan kanssa. Jylhä sanoo myös, että Koitsanlahden hovista on säilynyt vanhoja valokuvia, joita ei kuitenkaan ole annettu hänen nähtäväkseen. Kuvien perusteella olisi mahdollista selvittää, miltä rakennuksen sisustus on historian eri vaiheissa näyttänyt.

Koitsanlahden hovin uusi omistaja Ilkka Jylhä ei tarkemmin erittele, mitä museoita hän kritiikillään tarkoittaa.

–  Museoissa on vallalla vihervasemmistolainen asenne. Se vaikuttaa kaikessa museoiden toiminnassa ja sen vuoksi suurimmassa osassa Suomen museoista ei ole mitään mielenkiintoista nähtävää. Itse asiassa ne ovat hyvin synkkiä paikkoja, Koitsanlahden hovin omistaja Ilkka Jylhä suomii.

Suosittelemme sinulle